Održana tematska sjednica proširenog Privrednog savjeta Grada Zenica

Objavljeno prije 2 godine

Na poziv Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, sazvana je tematska sjednica proširenog Privrednog savjeta Grada Zenica na temu Poboljšanje podrške poduzetnicima koja je održana u Maloj Sali Gradske uprave.

Učesnici su bili članovi Privrednog savjeta Grada Zenica, predstavnici malih i srednjih preduzeća, zaposlenici Gradske uprave koji se bave pružanjem podrške malom biznisu, kao i predstavnici nevladinog sektora.

Ova aktivnost odvija se u okviru Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj, EU ProLocal, koji provodi njemački GIZ.

Moderator skupa bio je gosp. Zdravko Miovčić – predsjednik EDA – Razvojne agencije Banja Luka.

Slijedeći usvojene principe rada, u našoj lokalnoj zajednici došlo se do 33 indikatora od kojih je ocijenjeno provodivim njih 13-14, a na privrednicima Grada je zadaća da odaberu 3-5 najvažnijih pitanja na kojima treba zajednički raditi kako bi se unaprijedio kvalitet podrške malom i srednjem biznisu.

Pošto se provede ova procedura, započinje izrada Akcionih planova i njihova realizacija.

Cjelokupna procedura usklađena je s Aktom o malom biznisu na državnom nivou, a u konačnici i sa krovnim dokumentom na nivou Evropske Unije.

Nakon diskusije u kojoj su uglavnom učestvovali predstavnici privrednog sektora koji su iznijeli niz problema s kojima se suočavaju, ali i iskazali želju da se ti problemi razriješe u sinergiji sa svim akterima u procesu pružanja kvalitetne podrške biznisu, pristupilo se odabiru gorućih segmenata koje treba poboljšati.

Privrednici su glasanjem apostrofirali najveće potrebe privatnog biznisa za podrškom njihovom poslovanju gdje se pokazalo da je najveći problem malog biznisa u Zenici kako doći do kvalitetnih kadrova sa praktičnim znanjima i vještinama, pogotovo u oblasti deficitarnih zanatskih zanimanja kao što su tokari, valjači, varioci, a iskazana je i potreba da Metalušrki institut u Zenici uključi u pružanje podrške MSP-ima proširenjem svoje djelatnosti i usklađivanjem vlastitih aktivnosti sa potrebama tržišta rada.

Po obavljenom izjašnjavanju, vidljivo je da po mišljenju privrednika treba uraditi sljedeće:

– Uspostaviti Centar za obuku i prekvalifikaciju
– Formirati novu privrednu zonu
– Osigurati kontinuirano uskladjivanje nastavnih programa sa tržištem rada i uvesti dualni sistem obrazovanja sa većim fondom sati u praktičnoj nastavi
– Smanjiti administrativne procedure i dažbine za MSP
– Formalizovati i pojačati rad Privrednog savjeta

Po okončanju zvaničnog dijela sastanka Gradonačelnik Zenice iskazao je zahvalnost svim učesnicima, posebno generalnom direktoru ArcelorMittala za konstruktivan doprinos koji je pružio u diskusiji i izrazio očekivanja da će njegovo iskustvo i sistemski pristup rješavanju problema koristiti privrednicima koji svoju djelatnost razvijaju na teritoriji Grada Zenice.