Oštra reakcija Dačića na sliku u hrvatskom Saboru

Objavljeno prije 5 mjeseci

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio je da hrvatski državni vrh šutnjom o slici izloženoj u Saboru koja prikazuje francuskog vojnika s ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, pokazuje da se ta slika našla u hrvatskom parlamentu “s odobravanjem vladajuće elite”, prenose srbijanski mediji.

“Dočekali smo da se zloglasni slogan poslije Jasenovca nađe usred hrvatske skupštine, koja je jedna od metafora vlasti svake države. Ako za dužnosnike u Zagrebu to nije problem, onda je jasno da se ta slika u Saboru našla s odobravanjem vladajuće elite koja se uporno trudi da rehabilitira ustaštvo”, izajvio je Dačić za “Večernje novosti”, komentirajući izložbu u hrvatskom Saboru, uoči Dana sjećanja u Vukovaru.

“Umjesto reagiranja na guranje ustaštva u ‘umjetnost’, od hrvatskih dužnosnika stigla je samo – šutnja”, piše list navodeći kako “premijer Andrej Plenković tvrdi da o tome ništa ne zna, dok je predsjednik Sabora Gordan Jandroković na putu u Italiji”.

Dačić kaže kako “ne čudi šutnja”, hrvatskih dužnosnika te da “na ovom primjeru ponovo kapitulira EU koja tišinom, praktički, abolira anticivilizacijski i antieuropski čin”.

“Jer, ovaj besramni čin treba posmatrati tako kao da je netko usred Bundestaga okačio slikarsko platno na kojem imamo svastiku i ‘Sieg Heil’ “, ocijenio je Dačić za Večernje novosti.