14 C
Zenica
More
    Otkriven razlog različitog ukusa Nutelle
    Otkriven razlog različitog ukusa Nutelle

    Ukupno podjela

    Otkriven razlog različitog ukusa Nutelle Otkriven razlog različitog ukusa Nutelle Otkriven razlog različitog ukusa Nutelle

    Otkriven razlog različitog ukusa Nutelle

    Otkriven razlog različitog ukusa Nutelle

    Marie-Paule Benassi na okruglom stolu u Zagrebu objasnila je zbog čega je Nutella koja se prodaje u svim zemljama Evropske unije ukusom drugačija od one iz Njemačke.

    - Izbori 2020 -Otkriven razlog različitog ukusa Nutelle

    Proteklih su godina različite studije u nekim državama članicama ukazale da postoje razlike u sastavu i karakteristikama istih robnih marki između, uglavnom, tržišta istočnih i “starih” članica, piše Hina.

    Prema mišljenju Komisije, njihovi rezultati zbog različitih načina prikupljanja uzorka, ispitivanja i tumačenja podataka nisu usporedivi. Na panel diskusiji pod nazivom Consumer Dialogue – Dijalog o pravima potrošača koja je u petak održana u Zagrebu, u organizaciji Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, velika je pažnja bila posvećena problemu dualne kvalitete proizvoda na europskim tržištima.

    Tokom razgovora, raspravljalo se i o kontroverznom slučaju razlike u kvalitete Nutelle.

    - Izbori 2020 -Otkriven razlog različitog ukusa Nutelle

    “Razgovarali smo s Ferrerom, vlasnikom proizvoda Nutelle, te su nam objasnili kako imaju dva recepta. Orginalni je recept, onaj iz Italije, dostupan je u svim zemljama članicama, osim u Njemačkoj. Ondje se koristi drugačiji recept”, odgovorila je direktorica Benassi na upit o problematici dualne kvalitete proizvoda na evropskom tržišto, vezano za slučaj Nutelle.

    “Ferrero odsad radi na promjeni recepta sa ciljem približavanja talijanskog recepta svim potrošačima. U Hrvatskoj će biti dostupan originalni talijanski recept, kao u Francuskoj i ostalim zemljama članicama”, dodala je Benassi. Ona je također napomenula kako ne postoji jasna definicija kvalitete u EU te kako puno toga ovisi o tradiciji i ukusu ljudi.

    Napomenula je kako u Evropskoj uniji postoji široka zakonodavna osnova koja štiti prava potrošača, premda je za taj proces kao najvažniju istaknula svijest potrošača o vlastitim pravima. Izvještaj koje je u septembru prošle godine u Evropskom parlamentu predstavila Biljana Borzan pokazalo je kako se kvaliteta istih proizvoda, među kojima je i Nutella, razlikuje ovisno o tome prodaju li se na tržištima starih ili novijih članica Europske unije.

    Nutella koja se prodavala u susjednoj Hrvatskoj sadržavala je veći udio sirutke, koja je jeftinija sirovina od obranog mlijeka, čiji je udio bio veći u njemačkoj Nutelli što je u hrvatskoj javnosti slučaj potaknuo val negodovanja.

    “Evidentno je da dvojna kvaliteta proizvoda utječe na zdravlje. Niko ne može reći da neko dijete ili beba od tri mjeseca može imati ukus. Ne radi se o nikakvim lokalnim ili regionalnim ukusima, radi se o tome da tražimo jednakost”, upozoravala je ove godine Dubravka Šuica u Europarlamentu.

    Evropska je komisija je u aprilu predložila novi sporazum, poznatiji i kao New Deal, za potrošače u EU-u kojime bi se osigurali jednaki standardi za sve europske potrošače i objavila skup smjernica za primjenu propisa Europske unije o hrani i pravima potrošača na prehrambene proizvode dvojne kvalitete, na koji se na panelu referirala i direktorica Benassi

    Marie-Paule Benassi na okruglom stolu u Zagrebu objasnila je zbog čega je Nutella koja se prodaje u svim zemljama Evropske unije ukusom drugačija od one iz Njemačke.

    Proteklih su godina različite studije u nekim državama članicama ukazale da postoje razlike u sastavu i karakteristikama istih robnih marki između, uglavnom, tržišta istočnih i “starih” članica, piše Hina.

    Prema mišljenju Komisije, njihovi rezultati zbog različitih načina prikupljanja uzorka, ispitivanja i tumačenja podataka nisu usporedivi. Na panel diskusiji pod nazivom Consumer Dialogue – Dijalog o pravima potrošača koja je u petak održana u Zagrebu, u organizaciji Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, velika je pažnja bila posvećena problemu dualne kvalitete proizvoda na europskim tržištima.

    Tokom razgovora, raspravljalo se i o kontroverznom slučaju razlike u kvalitete Nutelle.

    “Razgovarali smo s Ferrerom, vlasnikom proizvoda Nutelle, te su nam objasnili kako imaju dva recepta. Orginalni je recept, onaj iz Italije, dostupan je u svim zemljama članicama, osim u Njemačkoj. Ondje se koristi drugačiji recept”, odgovorila je direktorica Benassi na upit o problematici dualne kvalitete proizvoda na evropskom tržišto, vezano za slučaj Nutelle.

    “Ferrero odsad radi na promjeni recepta sa ciljem približavanja talijanskog recepta svim potrošačima. U Hrvatskoj će biti dostupan originalni talijanski recept, kao u Francuskoj i ostalim zemljama članicama”, dodala je Benassi. Ona je također napomenula kako ne postoji jasna definicija kvalitete u EU te kako puno toga ovisi o tradiciji i ukusu ljudi.

    Napomenula je kako u Evropskoj uniji postoji široka zakonodavna osnova koja štiti prava potrošača, premda je za taj proces kao najvažniju istaknula svijest potrošača o vlastitim pravima. Izvještaj koje je u septembru prošle godine u Evropskom parlamentu predstavila Biljana Borzan pokazalo je kako se kvaliteta istih proizvoda, među kojima je i Nutella, razlikuje ovisno o tome prodaju li se na tržištima starih ili novijih članica Europske unije.

    Nutella koja se prodavala u susjednoj Hrvatskoj sadržavala je veći udio sirutke, koja je jeftinija sirovina od obranog mlijeka, čiji je udio bio veći u njemačkoj Nutelli što je u hrvatskoj javnosti slučaj potaknuo val negodovanja.

    “Evidentno je da dvojna kvaliteta proizvoda utječe na zdravlje. Niko ne može reći da neko dijete ili beba od tri mjeseca može imati ukus. Ne radi se o nikakvim lokalnim ili regionalnim ukusima, radi se o tome da tražimo jednakost”, upozoravala je ove godine Dubravka Šuica u Europarlamentu.

    Evropska je komisija je u aprilu predložila novi sporazum, poznatiji i kao New Deal, za potrošače u EU-u kojime bi se osigurali jednaki standardi za sve europske potrošače i objavila skup smjernica za primjenu propisa Europske unije o hrani i pravima potrošača na prehrambene proizvode dvojne kvalitete, na koji se na panelu referirala i direktorica Benassi

    IzvorKlix.ba
    Zenica
    few clouds
    14 ° C
    14 °
    14 °
    71 %
    1.5kmh
    20 %
    čet
    18 °
    pet
    16 °
    sub
    19 °
    ned
    17 °
    pon
    19 °

    Posljednje objavljeno

    Turska oštro osudila napad u crkvi u francuskoj Nici

    Vlasti Republike Turske oštro su osudile napad koji se danas dogodio u crkvi Notre Dame u francuskom gradu Nici, javlja Anadolu Agency...

    Isplaćena pretposljednja rata boračkih stipendija

    Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) doznačila je nadležnim gradskim i općinskim službama sredstva za isplatu sedme, pretposljednje rate stipendija za 2.249 studenata iz...

    U Bosni i Hercegovini čak 1.903 novozaražene osobe, 21 preminula

    U našoj zemlji su u posljednja 24 sata nakon testiranja 4.367 uzoraka registrovana 1.903 nova slučaja zaraze koronavirusom. Ovaj broj je najveći...

    Zeničanki hitno potrebna krv

    Zeničanki hitno potrebna nulta negativna krvna grupa. Radi se o osobi Blaži Pavlović. Svi koji su u mogućnosti da...