Počeli protesti policajaca: Moguć i generalni štrajk, pregovarački tim ušao u Vladu

Objavljeno prije 12 mjeseci

Protest Saveza sindikata policije i uposlenika Ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH počeo je u Sarajevu. Prvi su stigli policajci iz Unsko-sanskog kantona, a Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije USK razočaran je i u pojedine medije.

– Meni je žao što su određeni mediji objavili neistine oko moje plaće. Ona je 1.620 KM, a od Sindikata imam 125 KM, ako su to Vladini portali ja ih molim da budu pažljiviji. Mi nismo političari, već se bavimo sigurnošću. Sada nam je penzija oko 700 KM, a bila bi po novom zakonu oko 600 KM. Mi smo specijalna služba i molim da nas tako i posmatraju – istakao je Alagić.

Sindikat policije ranije je tražio da se u novi Zakon o PIO-u uvrsti amandman prema kojem će način obračuna penzija policijskih službenika biti regulisan posebnim zakonom, ali njihov zahtjev nije uvažen.

Pregovarački tim ušao je u zgradu Vlade FBiH.

– Sporan je taj detalj jer mi tražimo da se u Zakon o PIO-u ugradi jedna prelazna odredba koja nam garantuje da će se to iz Zakona o policijskim službenicima primjenjivati. I u Makedoniji i u Srbiji i u Crnoj Gori imaju posebne odredbe, a Vlada tvrdi da je ovo što mi tražimo nuestavno – dodaje Alagić.

Almir Salkičević, predsjednik Sindikata MUP ZDK i član UO Saveza sindikata policijskih uposlenika FBiH kazao je da želi demantovati premijera Vlade Fadila Novalića i sve predstavnike koji kažu da on Almir Salkičević i ostali predstavnici Sindikata neće da prihvate njihov prijedlog.

– To nije tačno. Mi smo prihvatili prijedlog Vlade da se petogodišnji prosjek za obračun penzija uradi u izmjenama i dopunama zakona o policijskim službenicima. Mi smo tražili još kao dodatnu garanciju da se u zakon o PIO/MIO u prelaznim i završnim odredbama uvrsti upućujuća norma u kojoj će stajati da će se penzije policijskim službenicima izračunavati i urediti posebnim propisom.

Na pitanje koji su dalji koraci ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi Salkičević je kazao da će organizirati protestno okupljanje ispred Parlamenta FBiH kada na dnevom redu bude zakon o PIO/MIO.

On je istakao da najniže plaće policijski službenici imaju u Posavskom i Tuzlanskom kantonu.

– Samo u dva kantona su plate izračunate po važećem propisu. U osam kantona se ne primjenuje zakon o plaćama i naknadama policijskih službenika koji je na snazi od 2010. godine.

Protesti su organizovani ispred zgrade Vlade FBiH u centru Sarajeva, i blokiran je saobraćaj.

Ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, kazali su da će početkom naredne godine organizovati i generalni štrajk.