Podignuta optužnica za ratne zločine u Donjem Vakufu

Objavljeno prije 1 godina

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv četiri osobe zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u Donjem Vakufu.

Optužnica je podignuta protiv Čigoja Branka, rođenog 7.5.1973. godine u Mrkonjić Gradu, Todić Željka, zv. “Kruško“, rođenog 28.5.1963. godine u Mrkonjić Gradu, Boškić Saše, rođenog 6.4.1972. godine u Mrkonjić Gradu i Glamočak Milorada, rođenog 12.4.1964. godine u Mrkonjić Gradu.

Optuženi se terete da su u vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su kao pripadnici Izviđačkog voda u sastavu VRS iz Mrkonjić Grada, dana 13.9.1995. godine, došli do objekta u mjestu Oborci, općina Donji Vakuf, gdje su držani zatočeni civili bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Mrkonjić Grada, koje su pripadnici VRS odvodili na prinudne radove, kopanje rovova i radove na crti bojišnice, te iz objekta u nekoliko grupa izveli ukupno 28 osoba.

Nakon izvođenja zatočenika, optuženi su, lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja, u dvorištu objekta ubili 28 žrtava, te se samo jedan zatočenik uspio spasiti i preživjeti strijeljanje.

Optuženi Glamočak Milorad, po komandnoj odgovornosti, tereti se da je znao za komandu da se zatvoreni civili ubiju, te da se složio sa tom komandom i nije ništa poduzeo kako bi spriječio pripadnike Izviđačkog voda da počine strijeljanje, te nakon što su zatvorenici ubijeni, nije poduzeo radnje kako bi se počinitelji otkrili, procesuirali i kaznili za počinjeni zločin.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173 KZ BiH.

Tužilaštvo BiH navode optužbe će dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i vještaka, od čega dva svjedoka uz mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 100 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.