Ukupno podjela

Pojačane inspekcijske kontrole objekata u FBiH

Pojačane inspekcijske kontrole objekata u FBiH

Porezna uprava Federacije BiH u narednom periodu provodit će pojačan inspekcijski nadzor.

Posebna pažnja će biti posvećena obveznicima fiskalizacije kod kojih je analizom podataka sa servera Porezne uprave Federacije BiH utvrđeno da se stornira i reklamira značajan dio ostvarenog prometa.

Inspekcijski nadzori svakog dana

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH će aktivnost inspekcijskog nadzora provoditi svakog dana. Tako da se nadzor očekuje u toku i van radnog vremena, ali i u dane vikenda.

Cilj nadzora je smanjenje sive ekonomije i povećanja porezne discipline kada je u pitanju obaveza evidentiranja prometa i izdavanja fiskalnih računa.

“Posebnu pažnju skrećemo obveznicima fiskalizacije koji vrše storniranje fiskalnih računa, da će razloge storniranja prometa morati obrazložiti i dokumentovati. U protivnom, na iznos storniranog računa navedenim obveznicima fiskalizacije biće izvršen obračun poreznih obaveza i preduzete sve mjere propisane važećim zakonima, uključujući i podnošenje krivičnih prijava”, poručuju iz Porezne uprave FBiH.

Visoke novčane kazne

Poštivanjem poreznih zakona i Zakona o fiskalnim sistemima u Federaciji BiH obveznici fiskalizacije neće biti izloženi rizicima pečaćenja objekta, kao ni plaćanju visokih novčanih kazni.

Inače, za neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa kazne iznose od 2.500,00 KM do 20.000,00 KM za pravna lica, od 1.000,00 KM do 3.000,00 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 3.000,00 do 10.000,00 KM za poduzetnike.

Za ponovo učinjene prekršaje obveznika u naredne dvije godine, Zakonom o fiskalnim sistemima, propisana je i mjera izricanja zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od šest mjeseci do godinu dana.

Zenica
clear sky
24 ° C
24 °
24 °
64 %
1.5kmh
0 %
pet
24 °
sub
25 °
ned
27 °
pon
25 °
uto
26 °

Posljednje objavljeno