Postignut dogovor u Vladi FBiH: Policija u FBiH neće 29. decembra na proteste

Objavljeno prije 12 mjeseci

Protesti koje su policijski službenici iz FBiH najavili za 29. decembar ispred Parlamenta FBiH ipak neće biti održani jer je danas na sastanku predstavnika Unije sindikata policije FBiH i Vlade FBiH postigli dogovor.
Sastanku su prisustvovali premijer Fadil Novalić, ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, direktor Zavoda PIO Zijad Krnjić te predstavnik Ministarstva finansija i Sekretarijata Vlade.

Dogovoreno je da se kroz poseban zakon, odnosno Zakon o dopuni zakona o policijskim službenicima uredi pitanje penzionisanja policijskih službenika. No, zatraženo je da se oba zakona trebaju razmatrati isti dan u Parlamentu FBiH.

Policijski službenici već tri puta su izlazili na proteste ispred Vlade i Parlamenta FBiH u Sarajevu, tražeći da se u novi zakon uvrsti amandman prema kojem će način njihovog penzionisanja biti regulisan posebnim zakonom. Vlada je u Zakonu o PIO-u definisala pojam policijskog službenika, ali je ranije odbila da definiše normu i dopunu zakona te bi, prema sada predloženom zakonu o PIO-u, penzije policijskih službenika bile niže za 25-30 posto.

Očekuje se da ovo zakoni razmatarju 28. decembra na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.