Poziv građanima da prijavljuju korupciju i povredu svojih prava

Objavljeno prije 9 mjeseci

Pozivamo sve građane da prijave bilo koji oblik korupcije za koji saznaju na neposredan način kako u javnom tako i u privatnom sektoru. Pozivamo ih i da prijave bilo koji oblik povrede ili ugrođavanja zvojih prava koje su imali ili imaju u vezi sa korupcijom ili prijavom korupcije, izjavila je Jelena Vukadinović, pomoćnik ministra pravde u Vladi Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA).

Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju na području RS-a stupio je na snagu 7. jula čime su ispunjeni uslovi i zakonske pretpostavke da se obezbjedi efikasna zaštita osoba koje prijavljuju korupciju. U pitanju je prvi zakon u RS-u koji reguliše zaštitu lica koja prijavljuju korupciju i prvi u BiH koji obezbjeđuje zaštitu svih lica koji prijavlju korupciju i u privatnom i u javnom sektoru.

Vukadinović je navela da se prijave mogu podnijeti interno, odgovornim licima i eksterno, pri čemu se obvještavaju organi unutrašnjih poslova, tužilaštva i organizacije civilnog društva koje se bave zaštitom ljudskih prava i borbom protiv korupcije.

“Prijava treba da sadrži opis činjenja ili nečinjenja koje predstavlja korupciju, činjenice i okolnosti na osvnovu kojih sumnja da je pokušana ili izvršena korupcija kao i podatke o podnosiocu prijave”, rekla je Vukadinović i dodala da su lični podaci prijavioca u potpunosti zaštičeni ovim zakonom.

Osim toga prijava može da sadrži i materijalne dokaze, kao i podatke o osobi za koju postoji sumnja da je izvršilo korupciju.

“Prijavilac korupcije ne smije i ne može imati bilo kakve štetnje posljedice, pa čak i ako se pokaže da navodi u prijavi nisu bili istiniti pod uslovima da je prijava izvršena u dobroj namjeri”, kazala je Jelena Vukadinović.