16.8 C
Zenica
Utorak, Juni 18, 2019

Ukupno podjela

Poznata otkupna cijena malina u BiH za ovu sezonu

Poznata otkupna cijena malina u BiH za ovu sezonu

Kompanija Heko iz Bugojna, jedan od najvećih otkupljivača maline u BiH objavila je ovogodišnju otkupnu cijenu po klasama. Nažalost vijesti nisu dobre jer je cijena slična onoj prošlogodišnjoj, piše radio krajina.

Otkupna cijena prve klase maline u Bosni i Hercegovini ove godine biti će 1,60 KM i to za sortu meeker. Otkupna cijena za sorte willamette i tulameen iznosit će tek 1,40 KM po kilogramu.

Iz kompanije Heko poručuju da je na otkupnu cijenu malina ove godine najviše utjecao loš kvalitet plodova prouzrokovan vlažnim i kišovitim vremenom.

S obzirom na to da je Heko jedan od najvećih otkupljivača u BiH, očekuje se da će i drugi otkupljivači ponuditi sličnu cijenu. Malinarstvo u BiH stoji loše već drugu godinu zaredom, a prošle godine su mnogi proizvođači uništili svoje zasade.

I poljoprivrednici u drugim državam regiona imaju slične probleme. Otkupna cijena malina u Srbiji je oko 100 dinara ili oko 1,65 KM.

S obzirom da je sezona otkupa tek počela, moguće je da cijena kasnije dostigne oko 1,80 do 1,90 KM za pojedine klase i sorte malina.

IzvorAkta.ba
Zenica
scattered clouds
16.8 ° C
17 °
16.7 °
88 %
0.5kmh
40 %
uto
23 °
sri
25 °
čet
26 °
pet
29 °
sub
26 °

Posljednje objavljeno