15.2 C
Zenica
More

  Ukupno podjela

  Zenica
  broken clouds
  15.2 ° C
  15.2 °
  15.2 °
  96 %
  0.9kmh
  84 %
  ned
  23 °
  pon
  23 °
  uto
  20 °
  sri
  23 °
  čet
  19 °

  Pravni fakultet u Zenici: Molimo medije da nas ne uvlače u vještačke afere i predizborne kampanje

  Pravni fakultet u Zenici: Molimo medije da nas ne uvlače u vještačke afere i predizborne kampanje

  Pravni fakultet u Zenici, koji zadnjih godina bilježi odlične rezultate u svim poljima djelovanja, odbacuje pisanje online magazina Žurnal kao netačno i neprofesionalno.

  Pravni fakultet je isključivo bastion akademskog rada i ne želi biti dio ničije izborne kampanje. Aktivno okuplja studente i profesore različitih političkih uvjerenja, zbog kojih niko nema ni prednosti ni prepreke na fakultetu.

  Koristimo priliku da upoznamo širu javnost sa svojim radom, te da obrazložimo kako je utrošen novac u naučno-istraživačkom projektu iz 2018. Također, želimo objasniti saradnju sa koncernom Agram, te zamoliti medije da se njihov i naš rad dalje ne politizira.

  Historijski rezultati u 2019.

  Iako vrlo mlad, Pravni fakultet u Zenici se profilirao među najaktivnije obrazovne institucije ne samo u BiH, već i u okruženju. Tome najbolje svjedoči Izvještaj o radu Pravnog fakulteta u Zenici iz 2019. godine. Na preko 70 stranica detaljno su objašnjeni svi naši međunarodni uspjesi, regionalne saradnje i aktivnosti iz samo jedne kalendarske godine.

  Tako su samo u 2019. naši studenti ostvarili historijske uspjehe na nekoliko međunarodnih takmičenja, između ostalog i 3. mjesto na svjetskom takmičenju studenata prava u Beču. Isto tako neobično, naši profesori su samostalno organizirali desetine projekata u saradnji sa domaćim i međunarodnim institucijama, pri čemu su takođe ostvarili zapažene naučne rezultate.

  Prije svega, izvinjenje Ambasadi Švicarske, VSTV-u i članovima projektnog tima

  Upravo zbog mukotrpno sticane reputacije i do sada isključivo pozitivnih medijskih natpisa o radu našeg fakulteta, sa nevjericom smo primili znanju navode online magazina Žurnal. Tendencioznim naslovom, netačnim navodima i bez dokaza o bilo kakvoj zloupotrebi stvara se dojam da su dekan prof. dr. Enes Bikić i prof. dr. Nezir Pivić učestvovali u nečasnim radnjama prilikom organizacije naučno-istraživačkog projekta Pravnog fakulteta u Zenici.

  Prije svega se srdačno zahvaljujemo Ambasadi Švicarske, VSTV-u i uvaženim prof. dr. Miodragu Simoviću (sudija Ustavnog suda BiH i član Akademije nauka i umjetnosti BiH), prof. dr. Stanku Bejatoviću (profesor iz Kragujevca) i prof. dr. Tadiji Bubaloviću (bivši sudija Vrhovnog suda FBiH i profesor u Rijeci). Iskreno se izvinjavamo zbog svih neugodnosti koje su doživjeli netačnim i neprofesionalnim navodima Žurnala. Iskreno se nadamo da objavljeni članak neće biti prepreka za realizaciju budućih projekata za unapređenje pravne nauke u BiH, te da će i online magazin Žurnal skupiti snage da im uputi hitno izvinjenje.

  Pravni fakultet je trošio novac Vlade Švicarske isključivo u akademske svrhe

  Pravni fakultet u Zenici je u akademskoj godini 2017./18. između ostalog organizirao i naučno-istraživački projekat „Sistem pravnih lijekova u savremenom krivičnom procesnom pravu“. Projektni tim je ostvario stručnu saradnju sa VSTV-om i Ambasadom Švicarske, te na taj način samostalno obezbijedio sva potrebna finansijska sredstva.

  Iako su bez ikakvog opterećenja budžeta grada, kantona ili države obezbijedili preko 24.800 KM, projekat su u potpunosti implementirali za sveukupno 23.139,88 KM. Osim što je uspješno završen sa manje sredstava nego što je bilo izvorno planirano, što je svakako rijetkost za bilo koji projekat u BiH, utrošena sredstva su pravdana prvo Univerzitetu u Zenici i njenom rektoru, a zatim VSTV-u i Ambasadi Švicarske.

  Žurnal je izmislio vještačku aferu o projektu iz 2018. godine

  Pri tome, niti jedna marka nije korištena za bilo kakvu vrstu „porodičnog izleta“, niti su sadržaj i mjesto održavanja projekta spontano birani. Naprotiv, unaprijed utvrđenim planom i programom održane su tri višednevne radionice, od toga dvije u BiH i jedna u Hrvatskoj. Višemjesečno istraživanje je rezultiralo naučno-istraživačkim radom od 288 stranica i 8 stručnih preporuka VSTV-u, a sve u cilju unapređenja zakonodavstva u BiH. Dakle, rezultat rada nisu nikakva „mini-ljetovanja“, već rukama opipljivo naučno-istraživačko djelo, koje smo također dostavili redakciji Žurnala na uvid.

  Iako nisu našli niti jedan dokaz o zloupotrebi, odlučili su konstruisati priču o navodnom pokušaju zloupotrebe. Pri tome su izmislili revizije Ambasade Švicarske i VSTV-a, za koje ne postoji niti jedan dokaz osim mašte autora teksta, a osobama koje su u tim institucijama čestito radili na ovom projektu nepotrebno su oštetili reputaciju. Da su navodne sumnje Žurnala zlonamjerne dokazuje činjenica da je novac za smještaj osoba koji ne pripadaju projektnom timu samoinicijativno uplaćen 26.10.2019. godine, dakle čitavih mjesec dana prije nego što je konačni finansijski izvještaj uopšte poslan VSTV-u i Ambasadi Švicarske (06.12.2019.), a gotovo godinu dana prije nego što je Žurnal odlučio praviti vještačku aferu uoči lokalnih izbora 2020.

  Pravni fakultet u Zenici je bastion uspješnog akademskog rada

  Najžustrije se protivimo navodima „Žurnala“ da je Pravni fakultet u Zenici bastion bilo koje političke, vjerske ili etničke skupine. Mi smo baza slobodnomislećih i društveno aktivnih osoba. Ponosni smo na činjenicu da bez predrasuda okupljamo studente i predavače svih svjetonazora.

  Kao institucija smo u potpunosti politički neovisni, ali isto tako ne dozvoljamo da naš naučni rad postane sam sebi svrha. Zato nas raduje svaki vannastavni angažman naših studenata i uposlenika, neovisno da li je to izraženo kroz rad u političkoj, državnoj ili privatnoj organizaciji. To je zapravo građanska dužnost i dokaz kvaliteta naših kadrova. Nama je jedino bitno da oni djeluju u skladu sa općim naučnim principima i da njihova politička ili vjerska uvjerenja ne budu ni prepreka ni prednost na Pravnom fakultetu u Zenici.

  Prof. dr. Enes Bikić nije rektor i ne nalazi se niti na jednoj slici

  Žurnal više puta navodi da je prof. dr. Enes Bikić „rektor“ Pravnog fakulteta u Zenici. S time autor teksta pokazuje osnovno nepoznavanje pojmova. Samo se rukovodioc cjelokupnog univerziteta naziva rektorom. To je u ovom trenutku prof. dr. Damir Kukić. Rukovodioci fakulteta se nazivaju dekani, a to je u slučaju Pravnog fakulteta u Zenici prof. dr. Enes Bikić.

  U nizu grešaka našao se i navod da je na slici za stolom prof. dr. Bikić. On se ne nalazi niti na jednoj slici u Vašem tekstu. Da ne poznaju likove o kojima pišu je nažalost samo dodatni dokaz površnog pristupa Žurnala.

  Prof. dr. Pivić spada među najbolje ocijenjene predavače u Zenici

  U tekstu navode i da prof. dr. Nezira Pivića „studenti uopće ne viđaju“. Pored silne dokumentacije o redovnom prisustvu nastavi, tekst Žurnala najbolje demantira redovna anketa studenata koju Univerzitet u Zenici provodi na kraju svakog semestra. Prilikom prošlog anketiranja prof. Pivić je ocijenjen sa 4,54 za redovnost, 4,12 za kvalitet nastave i 4,16 za komunikaciju sa studentima. Stoga, prof. Pivić redovno spada među najbolje ocijenjene predavače na Univerzitetu u Zenici.

  Na Pravnom fakultetu u Zenici niko ne ovisi o volji jednog pojedinca

  U skladu sa važećim zakonom, ugovor o radu prof. dr. Pivića sa Univerzitetom u Zenici miruje od kada je on imenovan za zamjenika ministra pravde BiH. Samo zato što postoji objektivna potreba za njegovim angažmanom u nastavnom procesu, prof. dr. Pivić predaje na osnovu ugovora o djelu. Podsjećamo javnost da prof. dr. Pivić spada među najbolje eksperte za krivično-procesno pravo u BiH i da njegovi udžbenici i naučni radovi predstavljaju jedinu referencu za rad na našem fakultetu.

  Niko na našem fakultetu ne ovisi o volji jednog pojedinca. Da bi prof. dr. Pivić uopšte predavao određeni predmet, prije svega prof. dr. Adnan Duraković kao šef Katedre za krivično pravo mora utvrditi potrebu za njegovim angažmanom. Istu odobrava Naučno-nastavno vijeće u kojem sjede svi nastavnici fakulteta, a zatim usvaja Senat u kojem su zastupljeni predstavnici svih fakulteta Univerziteta u Zenici. Na kraju, njegov ugovor o djelu potpisuje rektor prof. dr. Damir Kukić. Sa obzirom na broj i vrstu uključenih osoba, apsurdna je tvrdnja Žurnala da je „sve to moguće uz blagoslov rektora Bikića“.

  Pravni fakultet u Zenici je ponosan na saradnju sa koncernom Agram

  Kao vječiti dokaz sposobnosti rukovodstva Pravnog fakulteta u Zenici ostat će upamćen projekat izgradnje i moderno opremanje nove zgrade fakulteta. Pet godina poslije i očito samo zbog predstojećih izbora, pokušavate blatiti i ovaj uspješni poduhvat.

  Naime, radi se o još jednom projektu kojim je rukovodio prof. dr. Bikić i za kojeg je dr. Dubravko Grgić dobio „Nagradu Grada Zenice“. Nakon što je proveo 30 godina u advokatskoj praksi i osnovao nekoliko osiguravajućih društava u Hrvatskoj i BiH, dr. Grgić je odlučio krunisati svoju karijeru sa akademskim radom pod mentorstvom prof. dr. Bikića. Uvidjevši o kakvom se kolektivu radi, dr. Grgić je nesebično organizirao finansijsku pomoć za izgradnju i opremanje nove zgrade Pravnog fakulteta u Zenici, koja danas predstavlja ponos Univerziteta i Grada Zenice. U sklopu te saradnje, uspjeli smo kao prvi pravni fakultet u BiH omogućiti studentima sticanje zvanja doktora pravnih nauka u skladu sa bolonjskim programom.

  Pravni fakultet u Zenici moli Žurnal da nas dalje ne uvlači u predizborna prepucavanja

  Pravni fakultet u Zenici podržava vannastavni angažman svih studenata i uposlenika, neovisno u sklopu koje stranke ili organizacije djeluju, sve dok je isti zasnovan na univerzalnim akademskim principima. Pri tome Pravni fakultet u Zenici ostaje politički nezavisna i neutralna institucija, koja se bavi isključivo akademskim radom.

  Zato najljubaznije molimo online magazin Žurnal i sve druge medije u BiH da u predizbornu kampanju ne uvlače Pravni fakultet u Zenici i njene partnere sa kojima obrazuju buduće generacije stručnih kadrova. Taj posao je dovoljno težak i bez nepotrebne politizacije našeg rada.

  Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

  Pravni fakultet u Zenici, koji zadnjih godina bilježi odlične rezultate u svim poljima djelovanja, odbacuje pisanje online magazina Žurnal kao netačno i neprofesionalno.

  Pravni fakultet je isključivo bastion akademskog rada i ne želi biti dio ničije izborne kampanje. Aktivno okuplja studente i profesore različitih političkih uvjerenja, zbog kojih niko nema ni prednosti ni prepreke na fakultetu.

  Koristimo priliku da upoznamo širu javnost sa svojim radom, te da obrazložimo kako je utrošen novac u naučno-istraživačkom projektu iz 2018. Također, želimo objasniti saradnju sa koncernom Agram, te zamoliti medije da se njihov i naš rad dalje ne politizira.

  Historijski rezultati u 2019.

  Iako vrlo mlad, Pravni fakultet u Zenici se profilirao među najaktivnije obrazovne institucije ne samo u BiH, već i u okruženju. Tome najbolje svjedoči Izvještaj o radu Pravnog fakulteta u Zenici iz 2019. godine. Na preko 70 stranica detaljno su objašnjeni svi naši međunarodni uspjesi, regionalne saradnje i aktivnosti iz samo jedne kalendarske godine.

  Tako su samo u 2019. naši studenti ostvarili historijske uspjehe na nekoliko međunarodnih takmičenja, između ostalog i 3. mjesto na svjetskom takmičenju studenata prava u Beču. Isto tako neobično, naši profesori su samostalno organizirali desetine projekata u saradnji sa domaćim i međunarodnim institucijama, pri čemu su takođe ostvarili zapažene naučne rezultate.

  Prije svega, izvinjenje Ambasadi Švicarske, VSTV-u i članovima projektnog tima

  Upravo zbog mukotrpno sticane reputacije i do sada isključivo pozitivnih medijskih natpisa o radu našeg fakulteta, sa nevjericom smo primili znanju navode online magazina Žurnal. Tendencioznim naslovom, netačnim navodima i bez dokaza o bilo kakvoj zloupotrebi stvara se dojam da su dekan prof. dr. Enes Bikić i prof. dr. Nezir Pivić učestvovali u nečasnim radnjama prilikom organizacije naučno-istraživačkog projekta Pravnog fakulteta u Zenici.

  Prije svega se srdačno zahvaljujemo Ambasadi Švicarske, VSTV-u i uvaženim prof. dr. Miodragu Simoviću (sudija Ustavnog suda BiH i član Akademije nauka i umjetnosti BiH), prof. dr. Stanku Bejatoviću (profesor iz Kragujevca) i prof. dr. Tadiji Bubaloviću (bivši sudija Vrhovnog suda FBiH i profesor u Rijeci). Iskreno se izvinjavamo zbog svih neugodnosti koje su doživjeli netačnim i neprofesionalnim navodima Žurnala. Iskreno se nadamo da objavljeni članak neće biti prepreka za realizaciju budućih projekata za unapređenje pravne nauke u BiH, te da će i online magazin Žurnal skupiti snage da im uputi hitno izvinjenje.

  Pravni fakultet je trošio novac Vlade Švicarske isključivo u akademske svrhe

  Pravni fakultet u Zenici je u akademskoj godini 2017./18. između ostalog organizirao i naučno-istraživački projekat „Sistem pravnih lijekova u savremenom krivičnom procesnom pravu“. Projektni tim je ostvario stručnu saradnju sa VSTV-om i Ambasadom Švicarske, te na taj način samostalno obezbijedio sva potrebna finansijska sredstva.

  Iako su bez ikakvog opterećenja budžeta grada, kantona ili države obezbijedili preko 24.800 KM, projekat su u potpunosti implementirali za sveukupno 23.139,88 KM. Osim što je uspješno završen sa manje sredstava nego što je bilo izvorno planirano, što je svakako rijetkost za bilo koji projekat u BiH, utrošena sredstva su pravdana prvo Univerzitetu u Zenici i njenom rektoru, a zatim VSTV-u i Ambasadi Švicarske.

  Žurnal je izmislio vještačku aferu o projektu iz 2018. godine

  Pri tome, niti jedna marka nije korištena za bilo kakvu vrstu „porodičnog izleta“, niti su sadržaj i mjesto održavanja projekta spontano birani. Naprotiv, unaprijed utvrđenim planom i programom održane su tri višednevne radionice, od toga dvije u BiH i jedna u Hrvatskoj. Višemjesečno istraživanje je rezultiralo naučno-istraživačkim radom od 288 stranica i 8 stručnih preporuka VSTV-u, a sve u cilju unapređenja zakonodavstva u BiH. Dakle, rezultat rada nisu nikakva „mini-ljetovanja“, već rukama opipljivo naučno-istraživačko djelo, koje smo također dostavili redakciji Žurnala na uvid.

  Iako nisu našli niti jedan dokaz o zloupotrebi, odlučili su konstruisati priču o navodnom pokušaju zloupotrebe. Pri tome su izmislili revizije Ambasade Švicarske i VSTV-a, za koje ne postoji niti jedan dokaz osim mašte autora teksta, a osobama koje su u tim institucijama čestito radili na ovom projektu nepotrebno su oštetili reputaciju. Da su navodne sumnje Žurnala zlonamjerne dokazuje činjenica da je novac za smještaj osoba koji ne pripadaju projektnom timu samoinicijativno uplaćen 26.10.2019. godine, dakle čitavih mjesec dana prije nego što je konačni finansijski izvještaj uopšte poslan VSTV-u i Ambasadi Švicarske (06.12.2019.), a gotovo godinu dana prije nego što je Žurnal odlučio praviti vještačku aferu uoči lokalnih izbora 2020.

  Pravni fakultet u Zenici je bastion uspješnog akademskog rada

  Najžustrije se protivimo navodima „Žurnala“ da je Pravni fakultet u Zenici bastion bilo koje političke, vjerske ili etničke skupine. Mi smo baza slobodnomislećih i društveno aktivnih osoba. Ponosni smo na činjenicu da bez predrasuda okupljamo studente i predavače svih svjetonazora.

  Kao institucija smo u potpunosti politički neovisni, ali isto tako ne dozvoljamo da naš naučni rad postane sam sebi svrha. Zato nas raduje svaki vannastavni angažman naših studenata i uposlenika, neovisno da li je to izraženo kroz rad u političkoj, državnoj ili privatnoj organizaciji. To je zapravo građanska dužnost i dokaz kvaliteta naših kadrova. Nama je jedino bitno da oni djeluju u skladu sa općim naučnim principima i da njihova politička ili vjerska uvjerenja ne budu ni prepreka ni prednost na Pravnom fakultetu u Zenici.

  Prof. dr. Enes Bikić nije rektor i ne nalazi se niti na jednoj slici

  Žurnal više puta navodi da je prof. dr. Enes Bikić „rektor“ Pravnog fakulteta u Zenici. S time autor teksta pokazuje osnovno nepoznavanje pojmova. Samo se rukovodioc cjelokupnog univerziteta naziva rektorom. To je u ovom trenutku prof. dr. Damir Kukić. Rukovodioci fakulteta se nazivaju dekani, a to je u slučaju Pravnog fakulteta u Zenici prof. dr. Enes Bikić.

  U nizu grešaka našao se i navod da je na slici za stolom prof. dr. Bikić. On se ne nalazi niti na jednoj slici u Vašem tekstu. Da ne poznaju likove o kojima pišu je nažalost samo dodatni dokaz površnog pristupa Žurnala.

  Prof. dr. Pivić spada među najbolje ocijenjene predavače u Zenici

  U tekstu navode i da prof. dr. Nezira Pivića „studenti uopće ne viđaju“. Pored silne dokumentacije o redovnom prisustvu nastavi, tekst Žurnala najbolje demantira redovna anketa studenata koju Univerzitet u Zenici provodi na kraju svakog semestra. Prilikom prošlog anketiranja prof. Pivić je ocijenjen sa 4,54 za redovnost, 4,12 za kvalitet nastave i 4,16 za komunikaciju sa studentima. Stoga, prof. Pivić redovno spada među najbolje ocijenjene predavače na Univerzitetu u Zenici.

  Na Pravnom fakultetu u Zenici niko ne ovisi o volji jednog pojedinca

  U skladu sa važećim zakonom, ugovor o radu prof. dr. Pivića sa Univerzitetom u Zenici miruje od kada je on imenovan za zamjenika ministra pravde BiH. Samo zato što postoji objektivna potreba za njegovim angažmanom u nastavnom procesu, prof. dr. Pivić predaje na osnovu ugovora o djelu. Podsjećamo javnost da prof. dr. Pivić spada među najbolje eksperte za krivično-procesno pravo u BiH i da njegovi udžbenici i naučni radovi predstavljaju jedinu referencu za rad na našem fakultetu.

  Niko na našem fakultetu ne ovisi o volji jednog pojedinca. Da bi prof. dr. Pivić uopšte predavao određeni predmet, prije svega prof. dr. Adnan Duraković kao šef Katedre za krivično pravo mora utvrditi potrebu za njegovim angažmanom. Istu odobrava Naučno-nastavno vijeće u kojem sjede svi nastavnici fakulteta, a zatim usvaja Senat u kojem su zastupljeni predstavnici svih fakulteta Univerziteta u Zenici. Na kraju, njegov ugovor o djelu potpisuje rektor prof. dr. Damir Kukić. Sa obzirom na broj i vrstu uključenih osoba, apsurdna je tvrdnja Žurnala da je „sve to moguće uz blagoslov rektora Bikića“.

  Pravni fakultet u Zenici je ponosan na saradnju sa koncernom Agram

  Kao vječiti dokaz sposobnosti rukovodstva Pravnog fakulteta u Zenici ostat će upamćen projekat izgradnje i moderno opremanje nove zgrade fakulteta. Pet godina poslije i očito samo zbog predstojećih izbora, pokušavate blatiti i ovaj uspješni poduhvat.

  Naime, radi se o još jednom projektu kojim je rukovodio prof. dr. Bikić i za kojeg je dr. Dubravko Grgić dobio „Nagradu Grada Zenice“. Nakon što je proveo 30 godina u advokatskoj praksi i osnovao nekoliko osiguravajućih društava u Hrvatskoj i BiH, dr. Grgić je odlučio krunisati svoju karijeru sa akademskim radom pod mentorstvom prof. dr. Bikića. Uvidjevši o kakvom se kolektivu radi, dr. Grgić je nesebično organizirao finansijsku pomoć za izgradnju i opremanje nove zgrade Pravnog fakulteta u Zenici, koja danas predstavlja ponos Univerziteta i Grada Zenice. U sklopu te saradnje, uspjeli smo kao prvi pravni fakultet u BiH omogućiti studentima sticanje zvanja doktora pravnih nauka u skladu sa bolonjskim programom.

  Pravni fakultet u Zenici moli Žurnal da nas dalje ne uvlači u predizborna prepucavanja

  Pravni fakultet u Zenici podržava vannastavni angažman svih studenata i uposlenika, neovisno u sklopu koje stranke ili organizacije djeluju, sve dok je isti zasnovan na univerzalnim akademskim principima. Pri tome Pravni fakultet u Zenici ostaje politički nezavisna i neutralna institucija, koja se bavi isključivo akademskim radom.

  Zato najljubaznije molimo online magazin Žurnal i sve druge medije u BiH da u predizbornu kampanju ne uvlače Pravni fakultet u Zenici i njene partnere sa kojima obrazuju buduće generacije stručnih kadrova. Taj posao je dovoljno težak i bez nepotrebne politizacije našeg rada.

  Posljednje objavljeno