Predstava “Bojte se Allaha” premijerno u BNP-u Zenica

Objavljeno prije 1 godina

Nova predstava „Bojte se Allaha: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića“, autorski projekat Zlatka Pakovića, reditelja i pozorišnog stvaraoca iz Beograda, nastala u koprodukciji Kulturnog centra Novi Pazar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, svoje premijerne izvedbe će imati u srijedu, 29. novembra u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i u utorak, 19. decembra u Kulturnom centru Novi Pazar.

Na konferenciji za medije su prisustvovali: direktor Kulturnog centra Novi Pazar Husein Memić, autor i reditelj predstave Zlatko Paković, direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić, teatrolog Nedžad Fejzić, glumica i glumci iz ansambla predstave.

Direktor Kulturnog centra Novi Pazar Husein Memić je istakao da je ovo prva saradnja Ustanove sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, te je prvobitni cilj predstave sažet u samoj ideji da se bavi likom i djelom Ćamila Sijarića. Ovim putem, Memić se zahvalio ekipi BNP-a i zaželio uspješnu zeničku, ali i novopazarsku premijernu izvedbu predstave. Direktor BNP-a Hazim Begagić je na konferenciji za medije izrazio zadovoljstvo povodom realiziranog projekta i saradnje sa Kulturnim centrom Novi Pazar. Također, Begagić je istakao značaj postavljanja na scenu projekta inspirisanog likom i dijelom Ćamila Sijarića, značajnog književnika Sandžaka i Srbije, ali i Bosne i Hercegovine. Kako je naglasio Begagić, projekat je važan i zbog saradnje sa jednim od najzanimljivih i najintrigantnijih reditelja na ovim prostorima.

Autor i reditelj predstave Zlatko Paković se zahvalio na prilici koja mu je pružena od strane novopazarskog Kulturnog centra i zeničkog BNP-a. Paković je istakao da sama struktura predstave nastala značajno zahvaljujući angažmanu i učešću članova ansambla predstave, koji su velikim dijelom utjecali na njen sadržaj. Reditelj Paković je, također, izjavio da je ovo jedna veoma značajna predstava, jer tematizira lik i djelo Ćamila Sijarića u odnosu na sadašnje vrijeme i u odnosu na sadašnje društvene probleme i devijacije.

Teatrolog Nedžad Fejzić napominje da Paković u svim svojim predstavama ističe segment političnosti, koja nije u nastanku isključivo zarad sebe, nego ima za cilj da osvijesti pojedinca u odnosu na kontekst u kojem živi.

Glumica i glumci iz ansambla predstave Selma Mehanović, Boris Milivojević, Saša Handžić, Enes Salković i Vahid Džanković istakli su zadovoljstvo zbog pružene mogućnosti rada na ovom projektu, te su iskoristili priliku da pozovu publiku na premijernu izvedbu predstave „Bojte se Allaha: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića“, koja će biti izvedena u srijedu u 19.30 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.