15 C
Zenica
Ponedjeljak, Juni 17, 2019

Ukupno podjela

Predstava “Moja Fabrika” u novoj sezoni BNP-a Zenica

Predstava “Moja Fabrika” u novoj sezoni BNP-a Zenica

Prvi put u tekućoj, 69. umjetničkoj sezoni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, publika će imati priliku pogledati predstavu “Moja Fabrika”, prema tekstu Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić.

Predstava će biti izvedena u utorak, 6. novembra u 19.30 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

“Moja Fabrika” je sa 12 osvojenih festivalskih nagrada, jedna od najnagrađivanijih predstava zeničkog BNP-a.

Naime, predstava je osvojila čak sedam nagrada na 16. festivalu bh. drame i autorskog teatra, među kojima i Glavnu nagradu Festivala za najbolju predstavu u cjelini, zatim Specijalnu nagradu “Ardalion” na 22. jugoslovenskom festivalu “Bez prevoda” Užice 2017, te tri nagrade na 34. regionalnim susretima pozorišta/kazališta u Brčkom, među kojima je i “Zlatna statua” za najbolju predstavu u cjelini.

Predstava “Moja Fabrika” u režiji Selme Spahić i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica zasnovana je na fragmentima istoimene knjige Selvedina Avdića, intervjuima sa radnicama i radnicima, životnim iskustvima glumica i glumaca iz ansambla predstave, te historijskim izvorima.

Predstava koja predstavlja jednu od zapaženijih produkcija prethodnih nekoliko pozorišnih sezona zeničkog BNP-a, intimna je monografija o historiji Zenice i njene Željezare, zbog koje je grad i nastao i koja je svojevremeno upošljavala većinu stanovništva a danas predstavlja samo simbol prošlosti ili omraženi izvor zagađenja.

U predstavi igraju Miki Trifunov, Predrag Jokanović, Nusmir Muharemović, Lana Delić, Sabina Kulenović, Saša Handžić, Anđela Ilić, Snežana Vidović, Dina Mušanović, Selma Mehanović, Benjamin Bajramović, Adis Mehanović, Zlatan Školjić, Miroljub Mijatović i Siniša Vidović. Scenografiju i kostim potpisuje Sabina Trnka, scenski pokret Thomas Steyaert, dramaturgiju i dramatizaciju radile su Emina Omerović, Selma Spahić i Bojana Vidosavljević, a muziku Basheskia i Edward EQ.

Zenica
clear sky
15 ° C
15 °
15 °
87 %
1.5kmh
0 %
pon
20 °
uto
22 °
sri
25 °
čet
26 °
pet
26 °

Posljednje objavljeno