5 C
Zenica
Petak, Septembar 20, 2019

Ukupno podjela

Predstava "Ravna ploča" na još jednom pozorišnom festivalu

Predstava “Ravna ploča” na još jednom pozorišnom festivalu

Predstava “Ravna ploča” na još jednom pozorišnom festivalu

Višestruko nagrađivana predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Ravna ploča“ prema tekstu Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije, u utorak, 21. maja učestvuje na 20. Teatar festu u Doboju u okviru glavnog takmičarskog programa. Pored predstave zeničkog BNP-a, u okviru ovogodišnjeg Teatar festa biće odigrane predstave iz Prijedora, Zagreba, Banje Luke, Vranja i Beograda.

Od svoje premijerne izvedbe u okviru 17. festivala bh. drame, predstava “Ravna ploča” je osvojila ukupno sedam festivalskih nagrada i priznanja, među kojima i tri nagrade međunarodnog Stručnog žirija u okviru 35. regionalnih susreta kazališta/pozorišta u Brčkom, uključujući i „Grand prix“ za najbolje glumačko ostvarenje. Ova predstava govori o sudbini žene u konzervativnoj hercegovačkoj sredini, koja se nije uklapala u ustaljene norme, a što ju je značajno obilježilo i udaljilo od zajednice. Sa druge strane, predstava govori i o prevelikoj majčinskoj brizi i ljubavi čiji učinci nisu uvijek najbolji za dijete.

U predstavi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, pored zeničkih glumaca Nusmira Muharemovića, Roberta Krajinovića, Muhameda Bahonjića, Predraga Jokanovića i Zlatana Školjića, ansamblu se pridružila i Gordana Boban, glumica Kamernog teatra 55 Sarajevo, kojoj je povjerena glavna uloga. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a kompozitor je Igor Kasapović. Za scenski pokret je bio zadužen Thomas Steyaert.

Predstava "Ravna ploča" na još jednom pozorišnom festivalu
Zenica
scattered clouds
5 ° C
5 °
5 °
100 %
0.5kmh
40 %
pet
14 °
sub
18 °
ned
24 °
pon
20 °
uto
12 °
Predstava "Ravna ploča" na još jednom pozorišnom festivalu

Posljednje objavljeno