16 C
Zenica
Nedjelja, Juni 16, 2019

Ukupno podjela

Predstavnici Shella danas u Vladi FBiH

Predstavnici Shella danas u Vladi FBiH

Ima li nafte u Bosni i Hercegovini? Decenijama se traži odgovor na to pitanje. Nakon što se prije tri godine povukla, naftna kompanija Shell ponovo se vraća u BiH gdje želi istraživati naftna bogatstva. Prvi zvanični sastanak predstavnika ove kompanije i Vlade Federacije trebao bi biti održan već danas.

Najveća ležišta nafte, prema rezultatima dosadašnjih istraživanja i procjenama stručnjaka, nalaze se na širem području Glamoča, Mostara i sjeverne Bosne. Istraživanja su pokazala da bi se samo na području Tuzlanskog kantona mogla eksploatisati velika količina nafte.

“Nafta na projektu Dinarida je na dugom štapu. Na preostalom dijelu u sjevernoj Bosni do nafte se daleko brže može doći. Može se očekivati 100 miliona barela”, tvrdi Zijad Hadžihrustić, bivši šef Ekspertnog tima za istraživanje sirove nafte u FBiH.

Multinacionalna kompanija Shell 2011. godine je s Vladom FBiH dogovorila da će izdvojiti više od 300 miliona maraka za geološka i geofizička istraživanja potencijalnih ležišta nafte. Četiri godine kasnije Shell se povukao. No, sada su opet zainteresovani za BiH, pa bi saradnja mogla biti obnovljena već ovog ponedjeljka, za kada su najavljeni razgovori predstavnika Federalne vlade i Shella.

“Interes se ponovo pojavio i posve je vidljiv, ne samo od Shella nego i drugih kompanija. Vraćamo to u igru”, kazao je premijer FBiH Fadil Novalić.

“Smatramo da će Shell kao ozbiljna kompanija ući u dalje procese kroz ozbiljan tender koji treba da se raspiše kao što je to urađeno u Crnoj Gori. Moraju postojati ozbiljna tijela kad je u pitanju ovaj resurs”, ocijenio je Kemo Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Tuzla.

Federalna vlada je već napravila prvi korak – osigurala je milion i po maraka za rad konsultanske agencije koja će biti izabrana na javnom oglasu, a trebala bi asistirati Vladi u ovom procesu i voditi razgovore sa Shellom.

Zenica
clear sky
16 ° C
16 °
16 °
93 %
0.5kmh
0 %
ned
28 °
pon
19 °
uto
20 °
sri
25 °
čet
26 °

Posljednje objavljeno