Ukupno podjela

Press SDA i HDZ-a o formiranju Vlade u ZDK (VIDEO)

Press SDA i HDZ-a o formiranju Vlade u ZDK (VIDEO)

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) danas je započeo razgovore o formiranju vlasti sa političkim strankama koje su osvojile mandate u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

U jutarnjim satima održan je sastanak sa predstavnicima Stranke za BiH i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ), a nakon toga pristunima se obratio predsjednik KO SDA Miralem Galijašević.

“Mi smo danas kao pobjednička stranka započeli razgovore i pregovore. Participirali smo na svim nivoima vlasti. Danas smo razgovarali sa Strankom za BiH koja je iskazala spremnost da bude koalicioni partner u formiranju vlasti, te sa predstavnicima Hrvatske demokratske zajednice BiH koji su također iskazali spremnost za saradnju. Praktično smatramo da smo dobili povjerenje građana i tako da ćemo i dalje nastaviti razgovore sa svim političkim partijama koje su spremne da formiraju vlast na području kantona. Kao stranka koja je protekle godine vodila ovaj kanton dogovorili smo se sa HDZ-om oko raspodjele funkcija. Složili smo se da ćemo poštovati Ustav ZDK i FBiH. Ne želimo koalicije više od četiri stranke i djelovat ćemo na taj način. Smatramo da je nefunkcionalno ulazak u koalicije sa više od pet stranaka”, poručio je Galijašević.

Podsjetimo, ranije su Socijaldemokratska partija BiH Zeničko-dobojskog kantona, Demokratska fronta i Naša stranka najavili zajednički nastup na političkoj sceni kantona.

Kompletnu press konferenciju pogledajte u nastavku.

Press SDA

Objavljuje RADIO ZENIT u Ponedjeljak, 5. studenoga 2018.

Zenica
clear sky
16 ° C
16 °
16 °
93 %
1.5kmh
0 %
uto
25 °
sri
25 °
čet
27 °
pet
29 °
sub
20 °

Posljednje objavljeno