Priprema se nova strategija SAD-a za Balkan

Objavljeno prije 1 godina

Atlantsko vijeće objavit će u utorak izvještaj o novoj američkoj strategiji za Balkan, a kako navodi Glas Amerike, u njoj se predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u jugoistočnoj Evropi, zalaganje za “historijsko pomirenje” sa Srbijom i obnavljanje reputacije SAD-a kao istinskog posrednika.

Izvršni potpredsjednik, te nevladine organizacije, Damon Wilson za Glas Amerike kaže da se Atlantsko vijeće zalaže za unapređenje historijskog procesa pomirenja sa Srbijom i da budu istinski posrednik u postizanju stvarnog napretka na političkom frontu kada je riječ o dijalogu Srbije i Kosova, ili pružanju pomoći Grčkoj i Makedoniji.

Na konstataciju Glasa Amerike da Srbija balansira izmedu Evropske unije i Rusije, kao i da ju je nedavno zvaničnik State Departmenta savjetovao Beograd da ne sjedi na dvije stolice, Wilson kaže:

SAD da se uključi u dijalog s Kosovom

“Postoji velika šansa za Srbiju, pod liderstvom Aleksandra Vučića, i SAD-a, pod ovom administracijom, da pokušaju dovesti do historijskog pomirenja između dvije zemlje. kojim se prepoznaje da ima mnogo više oblasti u kojima možemo sarađivati i da, što je očigledno u anketama i iz drugih izvora, biračko tijelo u Srbiji razumije da je budućnosti u Evropi”.

“Pod trenutnim liderstvom u Beogradu, postoji šansa da pomognemo da se privedu kraju razgovori s Kosovom, da se unese određen osećaj sigurnosti u taj odnos, ali i osjećaj neminovnosti u pogledu budućnosti Srbije”, kaže Wilson.

“To su teške odluke za predsjednika Vučića i Vladu Srbije, ali su jasno pokazali zainteresiranost i volju.”

Upitan da li podržava zahtjev Kosova da se SAD direktno uključe u pregovore sa Srbijom, on kaže:

“Mislim da ima smisla da Sjedinjene Američke Države budu dio tog procesa. Očigledno, prije svega, dvije strane fa trebaju voditi. EU će nastaviti igrati dragocijenu ulogu kao posrednik, ali Amerikanci ne bi trebalo sjediti napolju. Trebalo bismo imati svoju ulogu i pomoći da se dijalog dovede do konstruktivnog završetka.”

Wilson kaže da je neophodna aktivnija uloga SAD-a u regiji, jer, upozorava on, ako Washington ne bude više angažiran, riskira se izbijanje krize na Balkanu.

‘Jasna poruka Rusima i kriminalcima’

Tvrdi da izvještaj treba poslati poruku da je sada pravo vrijeme za obnovljeni američki angažman u regiji i da postoji strategija kako se SAD može pridružiti EU i pomoći da se ostvari vizija o tome da će Balkan postati dio Evrope i transatlantske zajednice.

“Da jačamo naše prisustvo u Jugoistočnoj Evropi, kao što smo to uradili u njenom sjeveroistočnom dijelu”, kaže on.

To je i signal drugim velikim silama, koje su možda aktivne u regiji, dodaje Wilson.

Zaključuje da na političkom nivou SAD može pomoći da se pošalje jasna poruka onima koji žele poremetiti proces transatlantskih integracija, bilo da je riječ o ruskim obavještajnim snagama ili organiziranom kriminalu.