Probijeni svi rokovi: Hahn prije godinu predao Upitnik EK, BiH još uvijek bez odgovora

Objavljeno prije 1 godina

Prije tačno godinu evropski komesar za proširenje Johannes Hahn uručio je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću Upitnik Evropske komisije. Iako su vlasti za dostavljanje odgovora tražili rok od šest mjeseci, ni godinu poslije nismo ispunili svoje obaveze.

Hahn je 4. decembra boravio u BiH, ukazao na neispunjavanje obaveza te time jasno dao do znanja da Evropska unija i njene institucije već gube strpljenje za BiH.

Zvizdić je kazao da će posao oko Upitnika EK, ukoliko ne bude određenih političkih blokada, biti završen do kraja ove godine.

– Otprilike 85% odgovora je prevedeno, preko 96% odgovora je dogovoreno na domaćim jezicima. I 1 do 2 posto odgovora ćemo završiti na drugim tijelima – kazao je Zvizdić.

No upravo bi ti odgovori koje treba završiti na drugim tijelima (mehanizam koordinacije) mogli bi odužiti cijeli proces. Iako je i UO PIC-a ukazao na potrebu što skorijeg dostavljanja odgovora na Upitnik, čini se da će to za bh. vlasti ostati neispunjena novogodišnja želja s obzirom da odgovore treba finalizirati do 15. decembra, prema zaključku Predsjedništva BiH.

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn u više navrata istakao je važnost kvalitetnih odgovora u Upitniku koji je jedan od preduslova kako bi BiH mogla dobiti status kandidata.

Inače, na pitanja iz Upitnika Evropske komisije vlasti Bosne i Hercegovine trebale su odgovoriti u roku od šest mjeseci. Sastoji se od 3.200 pitanja u 33 poglavlja. Svim zemljama u regiji trebalo je daleko manje vremena za ovaj posao.