19.1 C
Zenica
More

  Ukupno podjela

  Posljednje objavljeno

  Pročitajte akcioni plan Mirada Hadžiahmetovića ako bude gradonačelnik Zenice

  Pročitajte akcioni plan Mirada Hadžiahmetovića ako bude gradonačelnik Zenice

  Grad Zenica kao jedinica lokalne samouprave ima pravo i obavezu da utječe na proizvodnju, razmjenu, raspodjelu i potrošnju kako bi postigao što veću zaposlenost, te što veći BDP i posljedično što veće plate na svom teritoriju.

  Dalje, obaveza Grada je da riješi najznačajnije tekuće probleme, odnosno da osigura zdravu životnu sredinu, funkcionalna komunalna preduzeća koja građanima služe umjesto što ih maltretiraju, te da smanji broj zaposlenih u administraciji.

  Ovi ciljevi će se postići nizom mjera od kojih su prve četiri grupe „vatrogasne“ i odnose se na uređenje korištenja privrednih kapaciteta, poslovanja preduzeća i poreze. Nakon toga slijedi novi regulacioni plan koji će omogućiti gradnju novih poslovnih, stambenih i zabavnih sadržaja, te uređenje komunalnog sektora i smanjenje broja zaposlenih u administraciji.

  Na taj način će biti riješeni glavni problemi grada (nezaposlenost, zagađenje i komunalni sektor), izgrađen privredni model koji generira stalni rast privrede i zaposlenosti, te administracija svedena na mjeru koja ne opterećuje građane ili privredu.

  1. Uvesti porez na neiskorištene privredne kapacitete u visini gubitka za društvo zbog nekorištenja tih privrednih kapaciteta, a što uključuje:

  – porez na zatvorene poslovne prostore;
  – porez na neiskorištene ili nedovoljno korištene proizvodne kapacitete; i
  – porez na neobrađeno poljoprivredno zemljište.

  Komentar: Ova mjera će natjerati sve vlasnike privrednih kapaciteta na teritoriju Grada Zenice da ih koriste ili iznajme po razumnoj cijeni.
  Samo u strogom centru grada (Bosanka, zanatski) ima oko 100 zatvorenih poslovnih prostora. Slično je i u tržnom centru Džananović. U cijelom gradu je preko 1000 zatvorenih poslovnih prostora. Otvaranjem bilo kakve djelatnosti u njima zaposlit će se najmanje 3.000 radnika.
  Većina proizvodnih preduzeća u gradu radi sa minimalnim kapacitetom. Ovaj porez će ih natjerati da rade sa maksimalnim kapacitetom, da višak kapaciteta iznajme po razumnoj cijeni ili da prodaju fabrike onome ko hoće da radi. Na ovaj način će se zaposliti više hiljada radnika.
  Arcelor Mittal je preuzeo obavezu da zapošljava 4.000 radnika i proizvodi 2 miliona tona gotovih proizvoda. Danas zapošljava 2.500 radnika i proizvodi manje od milion tona. Kako ne namjerava ispuniti preuzete obaveze ovaj porez će ga natjerati da sruši fabriku.
  Porez na neobrađeno poljoprivredno zemljište će natjerati vlasnike da ga obrade, iznajme ili prodaju. Uzgoj npr. malina na neobrađenom poljoprivrednom zemljišta neće povećati broj zaposlenih, ali će povećati prihode seoskih domaćinstava.

  Zaključak: Ovom mjerom ćemo ugasiti željezaru i na taj način zaustaviti zagađivanje, sve privredne kapacitete staviti u funkciju, te broj zaposlenih u gradu povećati za 10.000 unatoč gubitku radnih mjesta u željezari.

  2. Uvesti pravila poslovanja za poslovne prostore koja uključuju:

  – rad u dvije smjene za sve ugostiteljske, trgovačke i zanatske radnje;
  – za ugostiteljske objekte obavezna muzika uživo 3 puta sedmično;
  – obavezno zapošljavanje obezbjeđenja, s tim da više poslovnih prostora može imati jednog security-ja. Security-ji će biti u obavezi da održavaju red i ispred poslovnog prostora, u zoni koju odredi grad;

  Komentar: Ovom mjerom ćemo zaposliti najmanje 3.000 radnika, te grad učiniti sigurnim. Security-ji će biti obavezni da ispred objekata koje čuvaju spriječe fizičko nasilje, nelegalnu prodaju i prosjačenje.

  Zaključak: Grad će postati sigurniji i ljepši, a broj zaposlenih će porasti.

  3. Uvesti pravila u finansijskom poslovanju preduzeća, koja uključuju:

  – obavezno investiranje 20% prihoda u razvoj poslovanja;
  – obavezno ulaganje 3% prihoda u sponzoriranje sporta;
  – obavezno ulaganje 3% prihoda u sponzoriranje umjetnosti;
  – obavezno ulaganje 3% prihoda u naučne projekte;
  – obavezno ulaganje 3% prihoda u reklamiranje putem medija;

  Komentar: Obaveznim investiranjem 20% prihoda u razvoj poslovanja u Zenici će se godišnje investirati 170 miliona KM u nove proizvodne pogone, te na taj način svake godine otvoriti najmanje 2.000 radnih mjesta.
  Preduzeća će doživjeti ekspanziju kroz ulaganje u širenje poslovanja i nauku, a sportski klubovi i umjetnički projekti, koji će uključivati gotovo svo aktivno stanovništvo, će postati nezamjenjive marketinške platforme.
  Usmjeravanjem 32% prihoda u nove djelatnosti u njima će biti zaposleno 32% radnika, odnosno tako ćemo stvoriti 15.000 novih radnih mjesta.
  Sportski klubovi će postati sposobni da plaćaju komercijalnu cijenu korištenja sportskih terena. Zbog toga će ulaganje u sportske terene postati isplativo, te će se na taj način privući i privatne investicije. Više neće biti situacije da je neki sportski objekt poput bazena u industrijskoj školi zatvoren, a korištenje će za građane faktički biti besplatno uz uslov da su članovi nekog sportskog kluba. Sportski klubovi će imati novac za putovanja na takmičenja i opremu što danas nije slučaj. Ovakav odnos prema sportu će rezultirati time da se većina građana bavi nekim sportom, a masovnost će dati veliki broj vrhunskih sportista.
  Umjetnički projekti, koji uključuju uređenje prostora oko zgrada i postavljanje skulptura na njima, šminkanje fasada po uzoru na npr. stare austrijske zgrade, održavanje raznih performansa na trgovima i slično će grad učiniti lijepim i zanimljivim.

  Zaključak: Na ovaj način je osiguran dugoročni privredni rast, te jednokratno povećanje zaposlenosti, uz trajno riješeno finansiranje sporta, umjetnosti, nauke i medija.

  4. Uvesti nove poreze:

  – doprinos na platu za stambenu izgradnju;
  – porez na zagađivanje, uključujući porez na ambalažu;
  – taksu na društveno štetne djelatnosti;
  – taksu na lokacijsku pogodnost.

  Komentar: Doprinosom za stambenu izgradnju ćemo finansirati gradnju stanova kao prije rata, što će omogućiti gradnju velikog broja stanova i lakši način dolaska do krova nad glavom. Porezom na zagađivanje ćemo otežati rad zagađivačima. Porezom na ambalažu ćemo finansirati odvoz smeća što će omogućiti ukidanje naplate odvoza smeća. Kladionice i slične djelatnosti će plaćati taksu u visini nekoliko hiljada KM mjesečno, a poslovni prostori koji ostvaruju bolji promet zbog boljeg položaja u gradu će dio zarade vraćati u gradski budžet.

  5. Regulacioni plan Grada Zenice

  – u regulacioni plan dodati veliki broj novih objekata koji će grad učiniti ljepšim i u kojima će se otvoriti radna mjesta poput: sajmišta, poslovnih tornjeva, poslovnih zona, zabavnih sadržaja, sportskih terena i slično;
  – za nove objekte osigurati građevinsku dozvolu (što uključuje zemljište, komunalne priključke i projektnu dokumentaciju);
  – pozvati investitore da izgrade projektovane objekte;
  – projektovane objekte za koje investitori ne pokažu interes izgraditi iz budžeta grada i nakon izgradnje ih prodati.

  Komentar: Svjetski trgovinski centar koji je srušen u New Yorku je zapošljavao 50.000 radnika. To je duplo više od broja zaposlenih u Zenici, te dokaz da se izgradnjom samo jedne prepoznatljive zgrade broj zaposlenih u gradu može znatno povećati. U cijeni novog mobitela od 2.000 KM proizvodnja u fabrici učestvuje sa 30 KM, a cijena razmišljanja o tome kako ga napraviti, koje će funkcije imati i kako ga prodati 1.970 KM. Pored toga kupcu mobitela se prodaju telefonski impulsi, internet konekcija, te razne aplikacije. To je pokazatelj da je poslovni toranj dio proizvodnog procesa i da stvara daleko veću novu vrijednost od fabrike. Iz tog razloga su Austrija i Srbija fabrike gradili u Bosni a poslovne tornjeve i univerzitete u Beču i Beogradu.

  Zaključak: Izgradnjom novih sadržaja naš grad će dobiti novo lice.

  6. Višak zaposlenih u administraciji

  Zahtjev EU je da broj zaposlenih u gradskoj administraciji bude 110. Naivno je vjerovanje da se u skoroj budućnosti neće desiti otpuštanje jer je to uslov za članstvo u Evropskoj Uniji. Kako bi zaposleni sačuvali posao Grad Zenica će otvoriti 100 muzeja u kojima će zaposliti po nekoliko radnika koji su višak u administraciji ili komunalnim preduzećima. Umjesto da dobijaju platu da sjede u kancelariji, dobijat će je da rade u muzeju. Kanton i Federacija imaju obavezu sufinansiranja muzeja, pa je izvjesno da se na ovaj način mogu zaposliti čak i novi radnici.

  Neke od ideja za muzeje u Zenici mogu biti: Muzej prepariranih ptica (u Holandiji u gotovo svakom gradu), Muzej prepariranih životinja, Muzej slika Tomislava Perazića, Muzej sportskih medalja koje su osvojili naši sportisti i td. Više ideja će dati građani i struka.

  Sa 101 muzejem Grad Zenica će postati „grad muzeja“ i kao takav zanimljiv turistima, prije svega onima iz dalekih zemalja koji odsjedaju u Sarajevu. Turistički vodići će dovoditi grupe u jednodnevni obilazak muzeja, a posjetioci će u gardu konzumirati ugostiteljske usluge i kupovati u trgovinama čime će se ostvariti veći prihod nego što su troškovi muzeja. Na ovaj način će višak zaposlenih u administraciji umjesto balast postati korist za čitavu zajednicu.

  7. Komunalna preduzeća

  J.P. Grijanje ćemo uključiti u koncern Elektroprivrede BiH kako bi trajno riješili grijanje grada otpadnom toplotom iz Termoelektrane Kakanj, te smanjili zagađenje jer se više neće ložiti ugalj za grijanje u zeničkoj kotlini. Ovakvo rješenje je predvidjela i Vlada FBiH.

  Grijanje će biti besplatno kako bi se svi mogli priključiti na mrežu umjesto da lože i zagađuju zrak, a poslovni prostori će plaćati povećanu komunalnu taksu kako bi se ostvarili prihodi koji garantuju stabilno poslovanje.

  ViK, ALBA i čišćenje haustora u stambenim zgradama će se spojiti u jedno preduzeće, te će se rad tog preduzeća i preduzeća koja održavaju zajedničke prostorije u stambenim zgradama finansirati iz gradskog proračuna, od prihoda ostvarenih naplatom poreza na zagađivanje. Na ovaj način će žene koje čiste haustore dobiti stalno radno mjesto i sigurnu platu, građani se neće maltretirati naplatom računa, a Općinski sud će biti rasterećen komunalnih predmeta.

  Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

  Grad Zenica kao jedinica lokalne samouprave ima pravo i obavezu da utječe na proizvodnju, razmjenu, raspodjelu i potrošnju kako bi postigao što veću zaposlenost, te što veći BDP i posljedično što veće plate na svom teritoriju.

  Dalje, obaveza Grada je da riješi najznačajnije tekuće probleme, odnosno da osigura zdravu životnu sredinu, funkcionalna komunalna preduzeća koja građanima služe umjesto što ih maltretiraju, te da smanji broj zaposlenih u administraciji.

  - Reklama -

  Ovi ciljevi će se postići nizom mjera od kojih su prve četiri grupe „vatrogasne“ i odnose se na uređenje korištenja privrednih kapaciteta, poslovanja preduzeća i poreze. Nakon toga slijedi novi regulacioni plan koji će omogućiti gradnju novih poslovnih, stambenih i zabavnih sadržaja, te uređenje komunalnog sektora i smanjenje broja zaposlenih u administraciji.

  - Reklama -

  Na taj način će biti riješeni glavni problemi grada (nezaposlenost, zagađenje i komunalni sektor), izgrađen privredni model koji generira stalni rast privrede i zaposlenosti, te administracija svedena na mjeru koja ne opterećuje građane ili privredu.

  - Reklama -

  1. Uvesti porez na neiskorištene privredne kapacitete u visini gubitka za društvo zbog nekorištenja tih privrednih kapaciteta, a što uključuje:

  – porez na zatvorene poslovne prostore;
  – porez na neiskorištene ili nedovoljno korištene proizvodne kapacitete; i
  – porez na neobrađeno poljoprivredno zemljište.

  Komentar: Ova mjera će natjerati sve vlasnike privrednih kapaciteta na teritoriju Grada Zenice da ih koriste ili iznajme po razumnoj cijeni.
  Samo u strogom centru grada (Bosanka, zanatski) ima oko 100 zatvorenih poslovnih prostora. Slično je i u tržnom centru Džananović. U cijelom gradu je preko 1000 zatvorenih poslovnih prostora. Otvaranjem bilo kakve djelatnosti u njima zaposlit će se najmanje 3.000 radnika.
  Većina proizvodnih preduzeća u gradu radi sa minimalnim kapacitetom. Ovaj porez će ih natjerati da rade sa maksimalnim kapacitetom, da višak kapaciteta iznajme po razumnoj cijeni ili da prodaju fabrike onome ko hoće da radi. Na ovaj način će se zaposliti više hiljada radnika.
  Arcelor Mittal je preuzeo obavezu da zapošljava 4.000 radnika i proizvodi 2 miliona tona gotovih proizvoda. Danas zapošljava 2.500 radnika i proizvodi manje od milion tona. Kako ne namjerava ispuniti preuzete obaveze ovaj porez će ga natjerati da sruši fabriku.
  Porez na neobrađeno poljoprivredno zemljište će natjerati vlasnike da ga obrade, iznajme ili prodaju. Uzgoj npr. malina na neobrađenom poljoprivrednom zemljišta neće povećati broj zaposlenih, ali će povećati prihode seoskih domaćinstava.

  Zaključak: Ovom mjerom ćemo ugasiti željezaru i na taj način zaustaviti zagađivanje, sve privredne kapacitete staviti u funkciju, te broj zaposlenih u gradu povećati za 10.000 unatoč gubitku radnih mjesta u željezari.

  2. Uvesti pravila poslovanja za poslovne prostore koja uključuju:

  – rad u dvije smjene za sve ugostiteljske, trgovačke i zanatske radnje;
  – za ugostiteljske objekte obavezna muzika uživo 3 puta sedmično;
  – obavezno zapošljavanje obezbjeđenja, s tim da više poslovnih prostora može imati jednog security-ja. Security-ji će biti u obavezi da održavaju red i ispred poslovnog prostora, u zoni koju odredi grad;

  Komentar: Ovom mjerom ćemo zaposliti najmanje 3.000 radnika, te grad učiniti sigurnim. Security-ji će biti obavezni da ispred objekata koje čuvaju spriječe fizičko nasilje, nelegalnu prodaju i prosjačenje.

  Zaključak: Grad će postati sigurniji i ljepši, a broj zaposlenih će porasti.

  3. Uvesti pravila u finansijskom poslovanju preduzeća, koja uključuju:

  – obavezno investiranje 20% prihoda u razvoj poslovanja;
  – obavezno ulaganje 3% prihoda u sponzoriranje sporta;
  – obavezno ulaganje 3% prihoda u sponzoriranje umjetnosti;
  – obavezno ulaganje 3% prihoda u naučne projekte;
  – obavezno ulaganje 3% prihoda u reklamiranje putem medija;

  Komentar: Obaveznim investiranjem 20% prihoda u razvoj poslovanja u Zenici će se godišnje investirati 170 miliona KM u nove proizvodne pogone, te na taj način svake godine otvoriti najmanje 2.000 radnih mjesta.
  Preduzeća će doživjeti ekspanziju kroz ulaganje u širenje poslovanja i nauku, a sportski klubovi i umjetnički projekti, koji će uključivati gotovo svo aktivno stanovništvo, će postati nezamjenjive marketinške platforme.
  Usmjeravanjem 32% prihoda u nove djelatnosti u njima će biti zaposleno 32% radnika, odnosno tako ćemo stvoriti 15.000 novih radnih mjesta.
  Sportski klubovi će postati sposobni da plaćaju komercijalnu cijenu korištenja sportskih terena. Zbog toga će ulaganje u sportske terene postati isplativo, te će se na taj način privući i privatne investicije. Više neće biti situacije da je neki sportski objekt poput bazena u industrijskoj školi zatvoren, a korištenje će za građane faktički biti besplatno uz uslov da su članovi nekog sportskog kluba. Sportski klubovi će imati novac za putovanja na takmičenja i opremu što danas nije slučaj. Ovakav odnos prema sportu će rezultirati time da se većina građana bavi nekim sportom, a masovnost će dati veliki broj vrhunskih sportista.
  Umjetnički projekti, koji uključuju uređenje prostora oko zgrada i postavljanje skulptura na njima, šminkanje fasada po uzoru na npr. stare austrijske zgrade, održavanje raznih performansa na trgovima i slično će grad učiniti lijepim i zanimljivim.

  Zaključak: Na ovaj način je osiguran dugoročni privredni rast, te jednokratno povećanje zaposlenosti, uz trajno riješeno finansiranje sporta, umjetnosti, nauke i medija.

  4. Uvesti nove poreze:

  – doprinos na platu za stambenu izgradnju;
  – porez na zagađivanje, uključujući porez na ambalažu;
  – taksu na društveno štetne djelatnosti;
  – taksu na lokacijsku pogodnost.

  Komentar: Doprinosom za stambenu izgradnju ćemo finansirati gradnju stanova kao prije rata, što će omogućiti gradnju velikog broja stanova i lakši način dolaska do krova nad glavom. Porezom na zagađivanje ćemo otežati rad zagađivačima. Porezom na ambalažu ćemo finansirati odvoz smeća što će omogućiti ukidanje naplate odvoza smeća. Kladionice i slične djelatnosti će plaćati taksu u visini nekoliko hiljada KM mjesečno, a poslovni prostori koji ostvaruju bolji promet zbog boljeg položaja u gradu će dio zarade vraćati u gradski budžet.

  5. Regulacioni plan Grada Zenice

  – u regulacioni plan dodati veliki broj novih objekata koji će grad učiniti ljepšim i u kojima će se otvoriti radna mjesta poput: sajmišta, poslovnih tornjeva, poslovnih zona, zabavnih sadržaja, sportskih terena i slično;
  – za nove objekte osigurati građevinsku dozvolu (što uključuje zemljište, komunalne priključke i projektnu dokumentaciju);
  – pozvati investitore da izgrade projektovane objekte;
  – projektovane objekte za koje investitori ne pokažu interes izgraditi iz budžeta grada i nakon izgradnje ih prodati.

  Komentar: Svjetski trgovinski centar koji je srušen u New Yorku je zapošljavao 50.000 radnika. To je duplo više od broja zaposlenih u Zenici, te dokaz da se izgradnjom samo jedne prepoznatljive zgrade broj zaposlenih u gradu može znatno povećati. U cijeni novog mobitela od 2.000 KM proizvodnja u fabrici učestvuje sa 30 KM, a cijena razmišljanja o tome kako ga napraviti, koje će funkcije imati i kako ga prodati 1.970 KM. Pored toga kupcu mobitela se prodaju telefonski impulsi, internet konekcija, te razne aplikacije. To je pokazatelj da je poslovni toranj dio proizvodnog procesa i da stvara daleko veću novu vrijednost od fabrike. Iz tog razloga su Austrija i Srbija fabrike gradili u Bosni a poslovne tornjeve i univerzitete u Beču i Beogradu.

  Zaključak: Izgradnjom novih sadržaja naš grad će dobiti novo lice.

  6. Višak zaposlenih u administraciji

  Zahtjev EU je da broj zaposlenih u gradskoj administraciji bude 110. Naivno je vjerovanje da se u skoroj budućnosti neće desiti otpuštanje jer je to uslov za članstvo u Evropskoj Uniji. Kako bi zaposleni sačuvali posao Grad Zenica će otvoriti 100 muzeja u kojima će zaposliti po nekoliko radnika koji su višak u administraciji ili komunalnim preduzećima. Umjesto da dobijaju platu da sjede u kancelariji, dobijat će je da rade u muzeju. Kanton i Federacija imaju obavezu sufinansiranja muzeja, pa je izvjesno da se na ovaj način mogu zaposliti čak i novi radnici.

  Neke od ideja za muzeje u Zenici mogu biti: Muzej prepariranih ptica (u Holandiji u gotovo svakom gradu), Muzej prepariranih životinja, Muzej slika Tomislava Perazića, Muzej sportskih medalja koje su osvojili naši sportisti i td. Više ideja će dati građani i struka.

  Sa 101 muzejem Grad Zenica će postati „grad muzeja“ i kao takav zanimljiv turistima, prije svega onima iz dalekih zemalja koji odsjedaju u Sarajevu. Turistički vodići će dovoditi grupe u jednodnevni obilazak muzeja, a posjetioci će u gardu konzumirati ugostiteljske usluge i kupovati u trgovinama čime će se ostvariti veći prihod nego što su troškovi muzeja. Na ovaj način će višak zaposlenih u administraciji umjesto balast postati korist za čitavu zajednicu.

  7. Komunalna preduzeća

  J.P. Grijanje ćemo uključiti u koncern Elektroprivrede BiH kako bi trajno riješili grijanje grada otpadnom toplotom iz Termoelektrane Kakanj, te smanjili zagađenje jer se više neće ložiti ugalj za grijanje u zeničkoj kotlini. Ovakvo rješenje je predvidjela i Vlada FBiH.

  Grijanje će biti besplatno kako bi se svi mogli priključiti na mrežu umjesto da lože i zagađuju zrak, a poslovni prostori će plaćati povećanu komunalnu taksu kako bi se ostvarili prihodi koji garantuju stabilno poslovanje.

  ViK, ALBA i čišćenje haustora u stambenim zgradama će se spojiti u jedno preduzeće, te će se rad tog preduzeća i preduzeća koja održavaju zajedničke prostorije u stambenim zgradama finansirati iz gradskog proračuna, od prihoda ostvarenih naplatom poreza na zagađivanje. Na ovaj način će žene koje čiste haustore dobiti stalno radno mjesto i sigurnu platu, građani se neće maltretirati naplatom računa, a Općinski sud će biti rasterećen komunalnih predmeta.

  Zenica
  scattered clouds
  19.1 ° C
  19.1 °
  19.1 °
  81 %
  0.7kmh
  31 %
  sri
  27 °
  čet
  27 °
  pet
  30 °
  sub
  34 °
  ned
  25 °