Protest pred Parlamentom FBiH 29. decembra

Objavljeno prije 12 mjeseci

Ispred Parlamenta FBiH okupilo se oko 200 policijskih službenika, a što je nastavak jučerašnjih protesta. Danas se okupio manji broj policajaca, samo kao novo upozorenje da ne vjeruju Vladi FBiH niti Parlamentu.

Policijski službenici traže poseban status, što im je Vlada FBiH u spornom zakonu o PIO-u i dodijelila, ali policajci traže i dodatne garancije. Policijski službenici traže da se u novi zakon uvrsti amandman, prema kojem će način penzionisanja biti regulisan posebnim Zakonom o policijskim službenicima.

Iako na dnevnom redu dvodnevnog zasjedanja nema zakona o PIO-u policajci žele samo poslati poruku da neće odustati od izmjena zakona.

Danijel Ilić, predsjednik Sindikata SIPA-e kazao je da se Vlada ponaša na takav način da im uopšte ne vjeruju da će staviti na dnevni red zakon.

– Okupili smo se u manjem broju i čim se usvoji dnevni red mi ćemo se razići. 29. decembra je planirana sjednica Predstavničkog doma i mi ćemo se okupiti u daleko većem broju nego jučer. Planiramo da dovedemo oko 4 ili 5 hiljada policajaca ovdje ispred Parlamenta – kazao je Ilić.

Dragan Krvavac, predsjednik Sindikata Granične policije BiH kazao je da nije normalno da vas u ovoj državi neko ne primi da bi uopće razgovarao o bilo kakvoj temi.

– Jednostavno se ponašaju kao da je to privatno, kao da to nije i policije i svih građana u tome je glavni problem. Nas nikada niko nije pozvao iako imamo reprezentativnost na nivou BiH, da učestvujemo u bilo kakvim razgovorima.

Krvavac je istakao da je zahtjev policajaca samo garancija, odnosno upućujuća norma koja će regulisati način penzionisanja.

– Ako su nešto obećali onda to moraju navesti u zakonu – kazao je Krvavac.