14 C
Zenica
Srijeda, Oktobar 16, 2019

Ukupno podjela

Psi mogu prepoznati ko je dobar, a ko loš, vjerujte im

Psi mogu prepoznati ko je dobar, a ko loš, vjerujte im

Psi mogu prepoznati ko je dobar, a ko loš, vjerujte im

Istraživanja su dokazala da psi dobro procjenjuju ljude i njihovo ponašanje. Na osnovu toga odlučuju kako će reagovati na njih i treba li da upozore vlasnike na nešto loše.

Kad im ljudi pokažu neko mjesto, psi ga odmah idu istražiti. Isto tako, vole igru pa će se igrati i s ljudima koji im nisu vlasnici, rado slijedeći novu osobu. Ipak, svega toga se odriču kad prepoznaju lošu osobu. Drugim riječima, kad “nanjuše” da neko nije dobar, odmaknu se, legnu i odustanu od igre.

Psi su vrlo osjetljivi na ljudsko ponašanje, ali imaju manje predrasuda. Žive u sadašnjosti, ne promišljaju o prošlosti na apstraktan način, niti planiraju budućnost.

No, kad se nađu u nekoj situaciji, oni reaguju instinktivno na ono što postoji jer nemaju sposobnost dubokog razmišljanja i analiziranja situacije.

Upravo zato “bježe” od onih koji im šalju negativne signale. Sljedeći put kad vaš inače prijateljski pas bude nezainteresovan za vašeg novog prijatelja, obratite pažnju na ono što vam ljubimac pokušava reći.

Istraživanja dokazala lukavost pasa

Ako ste vlasnik kućnog ljubimca, vjerovatno ste već dugo svjesni da je vaš krzneni prijatelj prilično pronicljiv tip, a sad su i istraživanja pokazala koliko su psi stvarno lukavi i kako dobro procjenjuju ljude.

Naime, istraživanje objavljeno u časopisima “Neuroscience” i “Biobehavioural Reviews” je pokazalo da su psi sposobni prepoznati je li neko dobra osoba. Tačnije, oni mogu procijeniti ponaša li se neko loše prema drugoj osobi.

Pametni ljubimci koriste ove informacije kako bi se znali postaviti u komunikaciji s ljudima, uključujući i vlasnike ako su nepristojni ili bezobrazni prema nekome.

Kako bi provjerili svoje zaključke, naučnici su zamolili vlasnike da pred svojim psima odigraju scenarije u kojima se različito ponašaju. Volonteri su se pretvarali da ne mogu otvoriti limenku i tražili su pomoć dva istražitelja koji su bili s njima. U prvom scenariju, jedan od istraživača je pasivno stajao dok je drugi pomagao vlasniku. U drugom scenariju, jedan istraživač je samo stajao pasivno ne reagujući, dok je drugi direktno odbio pomoći. U oba slučaja je kraj scenarija bio da istraživači ponude psu poslasticu.

U prvom scenariju psi su podjednako uzeli poslastice od jednog i drugog istraživača. U drugom slučaju, gdje je jedan od istraživača bio otvoreno bezobrazan prema njihovom vlasniku, psi su u velikom postotku ignorisali istraživača i zanemarili datu poslasticu.

Istraživanja su dokazala da psi dobro procjenjuju osobe i njihovo ponašanje i na temlju tih informacija odlučuju kako će komunicirati. Pseće ponašanje prema takvim ljudima je direktna posljedica njihovog ponašanja.PODIJELI:

Psi mogu prepoznati ko je dobar, a ko loš, vjerujte im
Zenica
clear sky
14 ° C
14 °
14 °
82 %
1kmh
0 %
sri
13 °
čet
21 °
pet
21 °
sub
21 °
ned
21 °
Psi mogu prepoznati ko je dobar, a ko loš, vjerujte im

Posljednje objavljeno