Puštanje u rad gasovoda između BiH i Hrvatske planirano u 2023.

Objavljeno prije 10 mjeseci
Foto: Ilustracija

Evropska energetska zajednica (EEZ) podržala je projekt gradnje južne plinske interkonekcije između BiH i Hrvatske i na svojoj web stranici objavila da je analizom utvrđeno da je projekt finansijski održiv.

“Ovo je važan korak ka realizaciji međusobnog povezivanja, čiji je cilj uspostaviti novu rutu snabdijevanja plinom za BiH. Nova ruta rezultiraće diversifikacijom i uvođenjem pouzdanog izvora snabdijevanja plinom za Federaciju. Puštanje u rad interkonekcije planirano je do 2023. godine”, naveli su iz EEZ.

Dodali su da će Sekretarijat EEZ nastaviti podržavati razvoj plinske infrastrukture u Evropi, što svakako uključuje i ovaj projekt.

Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa, kazao je da je trenutno u pripremi tenderska dokumentacija za izradu studije uticaja na životnu sredinu.

“Pokušavamo i da iz fondova EU dobijemo grant sredstva za izradu idejnog rješenja južne interkonekcije. Za izradu studije utjecaja na okolinu BH-Gas dobio je od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) grant od 250.000 EUR, ali nam je ovaj iznos naknadno povećan na 450.000 USD. S Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) radimo na pripremi spomenute tenderske dokumentacije”, pojasnio je Salkić.

Dodao je da objava EEZ znači značajnu podršku ovom projektu, a njihov predstavnik je i učestvovao u analizama.

“Obradovalo nas je da je i njihova analiza pokazala potpunu isplativost južne interkonekcije i da su iskazali namjeru da nastave pomagati ovaj projekt do potpune realizacije, što je nama od velikog značaja”, istaknuo je Salkić.

Prema njegovim riječima, realizacijom projekta južne interkonekcije, Federacija BiH neće više biti zavisna o plinu koji dolazi iz Srbije.

“Projekt gradnje južne interkonekcije, na prijedlog resornog ministra Nermina Džindića, Vlada FBiH proglasila je prioritetnim za Federaciju. A prethodno je dobio i podršku predstavnika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, USAID i Evropske banke za obnovu i razvoj”, kazao je Salkić.