Raj na svijetu sa kog se niko ne vraća živ (VIDEO)

Objavljeno prije 5 mjeseci

Američki turist vjerovatno je ubijen na izoliranom otoku u Indijskom oceanu, prenosi Associated Press. Policajac Vijay Singh kazao je da su uhitili sedmoricu ribara koji su, navodno, omogućili neimenovanom turistu posjet otoku poznatom po iznimno agresivnim domorocima.

Indijski mediji prenose da je Amerikanac odlučio otići na otok kako bi iz prve ruke iskusio ljepote koje otok nudi, a njegovo mrtvo tijelo pronašli su ribari. Singh tvrdi da je neimenovani muškarac ubijen u nedjelju, a da je policija u procesu izvlačenja tijela. Što to tačno znači, nije rekao. Američki konzulat u Chennaiju, glavnom gradu indijske države Tamil Nadu, šturo je saopćio da su upoznati s događajem, ali nisu htjeli ništa više komentirati. Shiv Viswanathan, stručnjak za društvene nauke, kazao je da North Sentinel nije otvoren turistima te da je riječ o zaštićenom području.

“Tačan broj domorodaca nije utvrđen, ali znamo da opada. Vlasti ih moraju zaštititi”. Krivolovci često znaju ribariti u vodama oko otoka jer su često bogate kornjačama ili jastozima upravo zbog izoliranosti od ostatka svijeta. North Sentinel, kako se zove otok, dom je plemenima koja lukom i strijelom napadaju sve posjetitelje i zbog toga su posjete otoku strogo kontrolirane.

Prekrasan vulkanski otok North Sentinel površine 72 kvadratna kilometra nalazi se u izolaciji od glavne skupine Andamanskih otoka u Bengalskom zaljevu i tehnički pripada Indiji, no ima poseban status autonomne regije s neuobičajenom zabranom – naime, niko ne smije pristupiti otoku na bliže od pet kilometara. Ovaj otok, često nazivan i rajem na zemlji, dokaz je kako su one najljepše stvari često i najopasnije, a oni koji su ga posjetili na njemu su i posljednji put udahnuli.

Stanovnici otoka North Sentinel su domoroci, a savremene procjene njihove brojnosti kreću se između 50 i 400 ljudi, no tačan broj niko sa sigurnošću ne može utvrditi. Koliko se njih smatra opasnima za sve druge ljude koji su izvan njihovog plemena, svjedoči upravo zabrana približavanju otoku, jer su brojni slučajevi kontakta završili smrću onih koji su im pristupili. Kako je to iskusio i ovaj neimenovani Amerikanac s početka teksta. Primjerice, nekoliko ribara koji su se previše približili otoku 2006. su navodno uhvaćeni i doslovno zaklani, a čak su i približavanja iz humanitarnih razloga loše završila.