Realizovana tri projekta sa UNDP-om u Zenici

Objavljeno prije 11 mjeseci

Adaptirane prostorije društvenog centra Brist, uređeno školsko igralište u osnovnoj školi “Edhem Mulabdić” i izgrađen teren za šah u mjesnoj zajednici Sejmen, to su tri od ukupno šest projekata koje je Grad Zenica proteklih mjeseci realizovao u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP).

Projekti su rađeni u okviru programa “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” kojeg zajednički finansiraju vlade Švicarske i Švedske. Svečanom otvorenju adaptiranih prostorija društvenog centra “Brist” prisustvovao je veći broj građana kojim su se obratili Majda Ganibegović, ispred UNDP-a, i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

“Grad Zenica prepoznao je značaj projekta i jedan je od 24 lokalne zajednice u BiH koji partnerski učestvuje u projektu jačanja uloge mjesnih zajednica u BiH. Stava smo da građani kroz rad u mjesnim zajednicama mogu realizovati mnogo bolje stvari koje su u njihovom interesu i doprinijeti kvalitetnijem okruženju”, kaže Majda Ganibegović.

Gradonačelnik Kasumović pozvao je građane da se aktivnije uključe u rad mjesnih zajednica, posebno se to odnosi na mlade.

“Građani Zenice zaslužuju bolji život i Gradska uprava, kako vidite, svakim danom čini sve da naš grad bude ljepši, a uslovi za život lakši. U tome nam podršku daju međunarodne organizacije i ja se u ime svih građana Zenice zahvaljujem prijateljima iz UNDP-a i vlada Švicarske i Švedske na svesrdnoj pomoći. Na ovaj način želimo potaknuti građanski aktivizam, da se organizuje više umjetničkih, kulturnih i društvenih programa”, rekao je gradonačelnik Kasumović.

U društvenom centru Brist urađena je nova sala, dvije kancelarije i mokri čvor. Obavljeni su keramičarski radovi, nabavljena stolarija i sanitarija. UNDP je osim ovih sredstava nabavio stolove i stolice za potrebe centra.

Prigodnim programom gradonačelnika i predstavnice UNDP-a pozdravili su učenici i nastavnici osnovne škole “Edhem Mulabdić” koji su se na taj način zahvalili za obnovljeno školsko igralište. Na ovom igralištu gdje se okupljaju djeca i omladina iz više zeničkih gradskih mjesnih zajednica postavljena je nova ograda oko igrališta, urađene su drvene obloge na tribinama, postavljeni koševi i golovi, obilježena igrališta za određene vrste sportova. U mjesnoj zajednici Sejmen gradonačelnik je zajedno sa predsjednicom mjesne zajednice Jadrankom Čičak, povukao prvi potez na novoizgrađenom šah terenu.

Grad Zenica i UNDP na području našeg grada realizuju projekte u šest mjesnih zajednica: Sejmen, Ričice, Arnauti, Perin Han, Nemila i Gradišće.