Ukupno podjela

Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS je teško kršenje Dejtonskog sporazuma

Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS je teško kršenje Dejtonskog sporazuma

Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS-a usvojena od strane Narodne skupštine tog entiteta predstavlja novo flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i udar na suverenitet BiH, saopćeno je iz SDA.

– Pitanje vanjske politike, odbrane i integracija u toj oblasti je isključivo državno pitanje. Entiteti s tim nemaju ništa. Rezolucija ne može proizvesti nikakve efekte i biće osporena svim ustavnim u zakonskim sredstvima, ali ne treba potcijeniti njene posljedice na odnose u zemlji.

BiH je okončala proces reforme odbrane u periodu 2002-2006. i u tome su učestvovali predstavnici entiteta. U okviru te reforme usvojen je Zakon o odbrani BiH za koji su glasali svi zastupnici, uključujući i zastupnike iz SNSD. Tim Zakonon jasno je propisan integracijski NATO put BiH.

Predsjedništvo BiH je,kao jedino nadležno za ta pitanja, donijelo odluku o pristupanju BiH NATO savezu. I u tome su učestvovali predstavnici entiteta RS. Tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH iz RS je potpisao zahtjev za prijem BiH za akcioni plan za članstvo BiH u NATO savez. Stavka iz tzv.Rezolucije o vezivanju integracijskih procesa sa drugom državom-Srbijom je protivustavna i protivdejtonska i govori o namjerama o povredi teritorijalnog integriteta BiH.

Ovakav postupak je još jedan u nizu udara koji dolaze od Dodika i njegove političke strukture kako bi se u drugi plan stavilo teško ekonomsko stanje u tom entitetu.

Ovo je istovremeno jasan signal međunarodnoj zajednici da RS nastavlja da ugrožava Dejtonski mirovni sporazum i da postaje ozbiljan remetilački faktor na Zapadnom Balkanu što svakako zahtijeva odlučnu reakciju – navodi se u reakciji.

Zenica
clear sky
15 ° C
15 °
15 °
100 %
1kmh
0 %
uto
25 °
sri
25 °
čet
27 °
pet
29 °
sub
23 °

Posljednje objavljeno