RS i definitivno odustaje od Referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH

Objavljeno prije 12 mjeseci

Klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i SDS-K podnijeli su Narodnoj skupštini RS-a zahtjev za zakazivanje posebne sjednice na kojoj bi bila stavljena van snage odluka o referendumu u RS-u o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

Za dnevni red su konkretno predložili dvije tačke: Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o raspisivanju entitetskog referenduma i Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o izboru članova Komisije za provođenje referenduma, potvrđeno je iz entitetskog parlamenta.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a (NSRS) Nedeljko Čubrilović zakazao za petak, 3. novembra, sjednicu Kolegija entitetskog parlamenta na kojoj bi trebalo da bude utvrđen prijedlog dnevnog reda i termina održavanja 24. posebne sjednice Narodne skupštine o spomenutim tačkama.

Odluka o suspenziji spornog referenduma, koji je izazvao ošto protivljenje predstavnika međunarodne zajednice, predlaže se 20 dana uoči isteka roka za njegovo održavanje.

Suspenzija najavljena još u septembru

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je još 19. septembra najavio suspenziju odluke o referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH, koja je narednog dana objavljena u “Službenom glasniku RS”, a stupila je na snagu 29. septembra i od tada teče rok za njegovo održavanje, jer Narodna skupština RS-a još uvijek nije stavila van snage, odnosno obustavila njenu primjenu.

Za dan održavanja referenduma utvrđena je prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu te odluke, što znači da bi referendum u RS-u trebalo da bude održan u nedjelju, 19. novembra.

Vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS-a na sjednici 15. jula 2015. godine donijela je odluku o raspisivanju referenduma, ali ona sve do 20. septembra ove godine nije bila objavljena u “Službenom glasniku RS”, što je kritizirala opozicija uz tvrdnju da je Milorad Dodik manipulirao referendumom.