14 C
Zenica
Srijeda, Oktobar 16, 2019

Ukupno podjela

Rudari RMU Zenica stupaju u štrajk glađu

Rudari RMU Zenica stupaju u štrajk glađu

Rudari RMU Zenica stupaju u štrajk glađu

Grupa od 44 radnika Rudnika mrkog uglja Zenica odlučili su danas od 15 sati stupiti u štrajk glađu zbog nemogućnosti odlaska u penziju. Radnici su dobili otpremnine, ali ne mogu otići u penziju radi neuplaćenih doprinosa, javlja Anadolu Agency (AA).

Radnici su se prethodno okupili ispred zgrade direkcije RMU Zenica i saopćili kako će tokom štrajka glađu boraviti u nekadašnjem Domu rudara.

Tehvid Smriko, radnika RMU Zenica i predstavnik grupe radnika, rekao je kako zakonske procedure za uplatu sredstava za penziono osiguranje nisu ispoštovane.

“Ministar Džindić (Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, opa.a.) izigrao je naše povjerenje, nije ispoštovao zakonske procedure iako smo mi sve predali na vrijeme, odnosno nije nam uplaćen PIO, za nas 44 radnika i ostale koji su bili ovdje. Mi od danas krećemo u štrajk glađu, dajemo premijeru Fadilu Novaliću, ministru Džindiću i direktoru Elektroprivrede BiH tri dana roka. Krećemo u štrajk glađu u Domu rudara. Imaju roka do 12 sati u ponedjeljak da nam uplate ta sredstva, a ako ne uplate, mi smo spremni zapaliti se ovdje u ovoj zgradi. U ponedjeljek nećemo davati nikakve izjave, svi mogu samo gledati kako se spaljujemo”, rekao je Smriko.

Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, rekao je kako ovaj sindikat u potpunosti podržava zeničke rudare.

“Sigurno da Samostlani sindikat radnika rudnika FBiH nema dilemu, mi smo od 26. decembra ušli u projekat rješavanja ovog problema, apsolutnu podršku smo pružali i pružit ćemo radnicima RMU Zenica. Jedino prihvatljivo rješenje je ono oko kojeg smo se usaglasili 26. 12. 2017. godine u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije. Imamo dvije grupe sa dva različita problema. Grupa randika, njih 44, regulisanje i rješavanje problema na osnovu aplikacije RMU Zenica na program uvezivanja radnog staža, a koji vrši Vlada FBiH i resorno ministarstvo, precizno i jasno se kazalo da je 2,5 miliona KM moguće obezbijediti iz tog fonda za 44 radnika RMU Zenica. Druga grupa, 74 radnika, obaveza poslodavca da se izvrši uplata doprinosa zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezaposlenosti, obaveza je poslodavca u RMU Zenica u visini od 1.270.000 KM, koju po zaključku sa sastanka 26. 12. ima obavezu izvršiti odmah početkom tekuće godine”, rekao je Husić.

Samir Selimović zaposlen je u RMU Zenica od 1984. godine. Upozorio je kako rudari, nakon cijelog radnog vijeka provedenog u RMU Zenica, ne mogu u penziju zbog neuplaćenih doprinosa.

“Mi smo čitav radni vijek radili u ovom preduzeću, a neki su 2016. ili 2017. godine poslani u penziju po članu zakona 94 stav 1, tačka d, napunili 40 godina radnog staža i stekli uvjete za odlazak u penziju. No, zbog neuplaćenih doprinosa, od 2009. godine mi ne možemo da ostvarimo svoja prava. Razgovarali smo sa ministrom Džindićem od kojeg smo dobili uvjerenja da će ovo biti riješeno do Nove godine ili 5. januara, dali smo im još 5 ili 10 dana, ali smo se odlučili na ovaj potez jer nemamo više kuda. Mi počinjemo sa štrajkom glađu do ispunjenja naših zahtjeva. Molim Vladu i resorno ministarstvo da se ovo riješi, ali ljudi su spremni da sebi učine nažao”, rekao je Selimović.

Rudari su nakon okupljanja ispred kapije direkcije RMU Zenica ušli u Dom rudara gdje će boraviti do ispunjenja njihovih zahtjeva. Rudare su podržali i radnici zeničke Željezare koji već danima traže od Vlade FBiH, u čijem je Željezara stopostotnom vlasništvu, da im se obrate i riješe status radnika i ovog zeničkog preduzeća.

Rudari RMU Zenica stupaju u štrajk glađu
Zenica
clear sky
14 ° C
14 °
14 °
82 %
1kmh
0 %
sri
13 °
čet
21 °
pet
21 °
sub
21 °
ned
21 °
Rudari RMU Zenica stupaju u štrajk glađu

Posljednje objavljeno