SAD će uspostaviti svemirske snage do 2020. godine

Objavljeno prije 7 mjeseci

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je u četvrtak da Sjedinjene Države planiraju da uspostave svemirske snage do 2020, što je sugerirao i predsjednik Donald Trump, ali su doveli u pitanje brojni vodeći oficiri u Pentagonu.

“Došlo je vrijeme da se uspostave američke svemirske snage”, izjavio je Pence na skupu u Pentagonu, pozivajući se na Trumpovu direktivu iz ove godine da se formira šesti rod američkih oružanih snaga.

“Nije dovoljno jednostavno imati američko prisustvo u svemiru. Moramo imati američku dominaciju u svemiru i tako će i biti”, izjavio je Pence u govoru.

Uporedo s Penceovim govorom, Pentagon je objavio planove formiranja novog roda američke vojske u izvještaju na 15 stranica, najavljujući skoru akciju. On uključuje uspostavu Svemirske razvojne agencije, koja je “zajednička organizacija nadležna za brzi razvoj i uspostavu kapaciteta naredne generacije”.

Izvještaj također poziva na stvaranje svemirskih operativnih snaga, za koje se navodi da će ih činiti “karijerni svemirski eksperti koji su obučeni, promovirani i stekli su ugled kao profesionalci u svemirskoj borbi”. Također je dio plana svemirska komanda koja će imati zadatak da “poboljša i osnaži kapacitete za borbu u svemirskom ratu”.

Iako nije jasno navedeno u izvještaju, Pence je objavio da će Pentagon stvoriti novu funkciju pomoćnika ministra odbrane, vodeći civilni položaj s koga se može nadzirati stvaranje novog roda vojske i izvještavat će čelnika Pentagona.

Pence je izjavio da će finansiranje novog roda vojske biti zatraženo za fiskalnu 2020. godinu u okviru vojnog budžeta. Pozvao je Kongres da odobri “dodatnih osam milijardi dolara za sisteme svemirske sigurnosti”.

Uz očekivano protivljenje Kongresa i vodećih oficira u Pentagonu, Pence je izjavio da “stvaranje novog roda vojske nije jednostavan proces”.

Jim Inhofe, republikanski senator i drugi po značajnu zvaničnik Senatske komisije za oružane snage, otvoreno je kritikovao prijedlog stvaranja novog roda vojske, prenosi Fena.

“Svjestan sam predsjednikovih stavova prema vojsci. Mislim da možemo realizirati naše ciljeve bez stvaranja novog roda vojske”, izjavio je on u ovom mjesecu.

Trump je izjavio u junu da će najavljene svemirske snage predstavljati šesti rod američke vojske, prenosi Xinhua.