SAD: Demokrate preuzele većinu u Zastupničkom domu

Objavljeno prije 7 mjeseci

Prema prvim preliminarnim rezultatima na jučerašnjim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Republikanska partija je zadržala većinu u Senatu, gornjem domu Kongresa, dok je Demokratska partija osvojila većinu u Predstavničkom domu, javlja Anadolu Agency (AA).

Birači u SAD-u birali su novi saziv Predstavničkog doma i 35 od ukupno 100 delegata u Senatu.

Prema preliminarnim rezultatima o kojima izvještavaju američki mediji, demokrate su u Predstavničkom domu dobile 178 zastupnika, nasuprot 168 republikanskih.

Birališta u SAD-u zavaraju se u različito vrijeme s obzirom na to da se radi o velikoj državi koja se prostire na šest vremenskih zona.

Demokrate očekuju da najbolje rezultate ostvare na zapadu zemlje, a prema dosadašnjim informacijama, od republikanaca su uspjeli preuzeti najmanje 24 zastupnička mandata.

Za prostu većinu u prošlom sazivu republikanci su imali 23 zastupnika više. Republikanci su u prethodnom mandatu imali 237, a demokrate 193 zastupnika. Pet stolica u Predstavničkom domu Kongresa bile su upražnjene zbog različitih razloga.

Reizabrana u Predstavnički dom Nancy Pelosi proglasila je pobjedu demokrata u Washingtonu.

“U Americi će sutra osvanuti novi dan“, poručila je Pelosi i dodala da se i demokrate i republikanci moraju ujediniti kako bi zaustavili kršenje Ustava od strane američkog predsjednika Donalda Trumpa.

S druge strane, Republikanska partija će zadržati većinu u gornjem domu Kongresa, Senatu.

Republikanci su do sada imali 51 senatora u domu koji broji ukupno 100 zastupnika.

Prema prvim preliminarnim rezultatima, sinoć su osvojili najmanje tri senatorske pozicije koje su do sada držali demokratski predstavnici, pa bi republikanci mogli i ojačati svoju većinu u tom domu.