Šahovski klub Čelik proslavlja 70 godina postojanja

Objavljeno prije 2 godine

Najstariji i najtrofejniji i najbrojniji sportski kolektiv Grada Zenice i ZDK navršava sedamdeset godina svoga postojanja.

U Zenici je, na Dan oslobođenja od nacista i fašista, 12. aprila 1947. godine, u društvenim prostorijama željezničara na Uzanoj željezničkoj stanici, osnovana Šahovska sekcija „Željezničar“, tada organizaciono naslonjena na sportski aktiv „Čelik“. Bilježimo osnivače: Mensur Serdarević (1915), Halid Terzić (1915), Miro Šimšić, Blagoje Beatović, Emanuel Levi, Branko Čabrijan (1903), Asim Bajramović (1908) i Alija Zuhrić (1904). Kažu da su te godine najinteresantniji dvoboji bili između ekonomiste Branka Čabrijana i gimnazijalca Milorada Zeca – Mige. Prvi predsjednik Šahovske sekcije bio je Halid Terzić, otac doajena zeničkog šaha FM Safeta Terzića.

Šahovskoj sekciji dodijeljena je na uzanoj željezničkoj stanici malena prostorija sa 7 stolova, pa su se nekada za vrijeme prvenstva Sekcije, za jednim stolom dnevno izmjenjivala i tri para igrača. Vidite nas danas – Grad Zenica posjeduje najmoderniji Šahovski dom u BiH.

Kontinuitet Šahovske sekcije nastavljen je osnivanjem Šahovskog kluba „Željezničar“ 17.03.1955. godine, odnosno Šahovskog kluba „Čelik“ od 13. juna 1978. kada je šahovski klub pristupio Sportskom društvu „Čelik“ i preimenovao se u Š.K. „Čelik“ Zenica.

Kroz mali vremenoplov da prikažemo najznačajnije „Čelikove“ uspjehe: ŠK „Željezničar“, odnosno „Čelik“ pet je puta bio ekipni prvak BiH, „Čelik“ je iznjedrio jednog velemajstora (Emira Dizdarevića“) koji je za BiH na Olimpijadi u Moskvi 1994. godine igrajući za reprezentaciju, osvojio srebrenu medalju, Enisa Brkić je bila pionirska prvakinja BiH i omladinska šampionka Jugoslavije i 1976. reprezentativka u meču sa Sovjetskom Savezom, Emir Dizdarević bio je omladinski i seniorski prvak BiH, Gordana Sarajlić bila je pionirski, omladinski i seniorski prvak BiH i dva puta pionirski Jugoslavije, Bernardica Hadžiselimović bila je pionirska prvakinja BiH, te seniorska prvakinja FBiH, Fikret Šestić bio je 1955. godine omladinski prvak BiH. „Čelikovi“ igrači su bili pobjednici na desetine turnira u Gradu i u svijetu u standardnom šahu, rapidu i blitzu, Ilijas Subašić je učestvovao na najviše prvenstava u BiH gdje je 1979. bio pobjednik, „Čelikovi“ pioniri bili su dva puta šampioni BiH, Emin Kos bio je omladinski prvak BiH. Mlade uzdanice, već potvrđene na BH šahovskom nebu – Faris Čunjalo, Dino Marković, Lana Zakić – već imaju impresivne rezultate.

Da spomenemo i druge zaslužnike blistave „Čelikove“ povijesti: Ratko Čolić bio je u BiH među najboljim poznavaocima topovskih završnica, dr. Muamer Osmanagić je svojom kapitenskom igrom uvelio doprinjeo osvajanju tri uzastopna ekipna šampionata BiH, Aleksandar-Saša Novak i Drago Zec su bili najinventivniji predsjednici kluba, Ilija Pavlović zapamćen je kao najuspješniji sekretar, Avdo Buljugić je imao najljepši (kaligrafski) rukopis pa je redovno vodio zapisnike, a Muhamed Maslo zapamćen je kao najkorektniji kibicer svih vremena. Da ga ne zavoravimo, Muhamed Pašić pored mnogo funkcija koje je obavljao u „Čeliku“ bio je neumorni „skupljač poena“ za ekipu.

Naše iskrene i srdačne čestitke povodom ove velike godišnjice, uz želje da igrači kluba nastave stopama svojih slavnih prethodnika.