Samit lidera socijaldemokratskih partija u Sarajevu: Od Balkana možemo napraviti malu Evropu

Objavljeno prije 11 mjeseci

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine u saradnji s Partijom evropskih socijaldemokrata danas je u Sarajevu organizirala regionalni Samit lidera socijaldemokratskih partija. Sa tog skupa je poručeno da je socijaldemokratija jedinstvena šansa da se region pomjeri naprijed i da se uspostavi bolja saradnja među narodima.

Na Samitu su učestvovali lideri stranaka iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

U Sarajevo je doputovao i predsjednik Partije evropskih socijalista Sergei Stanishev.

„Prvi razlog zbog koji smo danas ovdje je što svi mi socijaldemokrati, i iz EU i iz regiona želimo da ovdje donesemo opipljive perspektive evrospke unije“, rekao je Stanishev. Dodao je da je u tom kontekstu saradnja između stranaka ljevice veoma važna, te da ga upravo zbog toga raduje saradnja između SDP-a i DF-a.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić rekao je da je puno lakše dijeliti ljude i svađati ih, te da je „naš cilj pokazati da se u BiH može živjeti zajedno“.

Nekšić je rekao da u Bosni i Hercegovini žive tri narod, ali da su oni kao jedna duša. Cilj je, dodao je, pokazati da u BiH žive ponosni pripadnici svoji naroda, koji samo istovremeno žele biti malo više i Bosanci i Hercegovci, i koji grade svoju domovinu zajedno, kako bi zemlja na koncu postala članica velike evropske porodice.

Na Sarajevskom samitu lidera socijaldemokratskih partija govorili su i makedonski premijer i predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev, predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranko Krivokapić, predsjednik Demokratske stranke Srbije Dragan Šutanovac, potpredsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Zlatko Komadina i Andrija Pejović iz Demokratske partije socijalista Crne Gore.

„Dosta nam je kvazipatriotizma. Jedinstvena alternativa da se nešto konkretno promijeni je socijaldemokratija”, rekao je Zaev.

”Vrijeme je da organiziramo državu za sve, društvo jednako za sve, da izgradimo saradnju na regionalnom nivou i šire“, dodao je Zaev.

Krivokapić je rekao da je u Sarajevu pobijeđen rat, te da će se u ovom gradu pobijediti i podjele. Dodao je da je iz Makedonije krenula iskra koja treba da donese talas promjena i u drugim zemljama regiona “da bi napravili malu Evropu dostojnu da bude ravnopravna s velikom Evropom“.

„Siromaštvo i odlazak ljudi vlada Balkanom. Gubimo ono što je najvrjednije – mladost, snagu i znanje i zato građani moraju biti stub političkog sistema, a solidarnost, pravda i jednakost način našeg življenja”, kazao je Krivokapić.

Predsjednik Demokratske stranke Srbije Šutanovac rekao je da je socijademokratija jedina moguća opcija „za naš region“.

Zlatko Komadina je poručio da svako ko drži do sebe mora biti socijaldemokrata, „te da EU ne treba biti samo cilj Bosne i Hercegovine već sredstvo za rješavanje posljedica tranzicije“.

Andrija Pejović iz Demokratske partije socijalista Crne Gore rekao je da je veoma važno da region govori jednim glasom i zajednički nastupaju prema partnerima u evropskoj i međunarodnoj zajednici, te da je u tom kontekstu i Samit koji je organizirao SDP BiH u Sarajevu od izuzetne važnosti.