12.5 C
Zenica

Ukupno podjela

Posljednje objavljeno

Saopštenje Udruženja veterana BH rata i odbrane bosanske časti Zenica u povodu obilježavanja neustavnog dana RS-a

“Dan Republike Srpske” danas će biti obilježen u Istočnom Sarajevu, što će biti prvi put da se ovaj neustavni praznik obilježava centralnom svečanosti u ovom gradu.

Riječ je o još jednoj političkoj provokaciji koja je izazvala brojne reakcije. Tako su reagovali saopštenjem i iz Udruženja veterana BH rata i odbrane bosanske časti/Filijala Zenica.

– Nije ovo prvi put da vidno frustrirani šatorski folklorista i švercer,ljubitelj skrivanja milijardi ukradenih novaca od ovih građana,iz inače lijepog bosanskohercegovačkog mjesta Laktaši,pokušava da bude voditelj tima pritajeno potpomognute i projicirane ujdurme na suverenitet države Bosne i Hercegovine i da još jednom pokaže drugima da je ponovo u stanju da flagrantno krši ranije donosene odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti obilježavanja ovog dana te da ovakav događaj pokušava da unese kao autorizaciju i model ponašanja – navodi se na početku saopštenja Udruženja veterana BH rata i odbrane bosanske časti/Filijala Zenica.

Kako dalje ističu ovim se pokazuje demonstracija moći i nasilja nad najvišim pravnim propisima države,kroz direktno uključivanje pripadnika oružanih i policijskih snaga,njihovih tehničkih resursa.

– I nije to samo obilježavanje več i demonstracija moći i nasilja nad najvišim pravnim propisima države,kroz direktno uključivanje pripadnika oružanih i policijskih snaga,njihovih tehničkih resursa,sa jasnom porukom da ima dovoljno snage za nastavak projekta u kojem niko drugi nije dobro došao u RS,da je autonomija izvjesna,produžena ruka susjeda dalje mijesi vruć kotao, a agresorska Rusija i nije tako daleko. Ove godine to je pojačano nedavnim odlukama Narodne Skupštine RS-a i dodjelom ordena svjetskom monstrumu Vladimiru Putinu ,kreatoru največe svjetske destabilizacije sigurnosnih prilika na planeti od drugog svjetskog rata – navode.

Ističu da niko ne može negirati činjenicu da je ovo više od pokušaja ozbiljne provokacije svim građanima države Bosne i Hercegovine, vraćanje u period strašnih događanja na ovim prostorima, poruka urušenja temelja demokratije i opredjeljenosti suživotu i vrijednostima na kojima počiva svijet koji želi mir, život i nadu u odrastanje mladih generacija.

– Manifestno obilježavanje ovog neustavnog dana podsjeća na ideološki početak urušenja demokratije a potom i na zločine,genocid,rušenja,nasilna iseljavanja,silovanja… Svi dužnosnici iz RS-a koji su radili na pripremi,učestvovali i koji će bili prisutni na ovoj sigurnosno naročito interesantnoj manifestaciji moraju biti predmetom ozbiljne opservacije i promtne akcije nadležnih državnih institucija i agencija – kažu iz Udruženja veterana BH rata i odbrane bosanske časti/Filijala Zenica.

Na kraju ističu da Udruženje veterana BH rata i odbrane bosanske časti, članstvo, demobilisani borci i veterani Armije Bosne i Hercegovine budno prate dešavanja kojim se i dalje pokušava uzdrmati suverenitet države Bosne i Hercegovine.

– Neumorno radimo na realizaciji projekata kojim se naglašava važnost očuvanja principa i tekovina demokratije, jačanja obilježja jedine nam domovine Bosne i Hercegovine, a naše sidro za mirnu, našu, luku pripremamo i za lijepe bosanskohercegovačke gradove nasljednike kulture.

Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

Zenica
    overcast clouds