Šarović: Puteve je moguće graditi koncesijama, bez akciza

Objavljeno prije 12 mjeseci

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je kako nije potrebno povećanje akciza na gorivo da bi se omogućila izgradnja putne infrastrukture u BiH, navodeći da je to moguće obezbijediti drugim načinima, između ostalog, koncesionim ugovorima.

“Dva koncesiona ugovora stoje u institucijama i ne daje se saglasnost za dvije dionice na Koridoru `Pet-ce` u Republici Srpskoj i Federaciji BiH”, rekao je Šarović u Sarajevu.

On je podsjetio da je najnoviji set zakona o akcizama u Vijeću ministara BiH usvojen bez podrške ministara iz Saveza za promjene.

“Smatrali smo da je nepotrebno po peti put isti zakon u istoj proceduri dostavljati, bez obzira na argumentaciju o njegovom značaju”, kaže Šarović.

Prema njegovim riječima, usvajanjem ovog seta zakona, gorivo u BiH bi poskupjelo 15, odnosno 18 feninga sa uračunatim PDV-om.

“Mi smo smatrali da je insistiranje samo na kreditu pogrešna opcija i da se izgradnja infrastrukture može finansirati drugim načinima, između ostalog, koncesionim ugovorima o kojima danas niko ne govori”, rekao je Šarović, dodavši da će konačnu odluku o predloženom setu zakona o akcizama donijeti Parlamentarna skupština BiH.