Sastojak marihuane pronađen na meteoritu

Objavljeno prije 1 godina

Mikrobakterijska analiza pokazala je da se u fragmentu meteorita koji je pao na zemlju 2010. godine u pustinji Nevada nalazi tetraidrokanabinol (THC).

Ova supstanca se može pronaći u brojnim biljkama, ali je najpoznatiji kao sastojak konoplje.

Meteorit je detaljno prije nekoliko mjeseci analiziran od strane naučnika i astrobiologa s Univerziteta na Havajima. Na čelu naučnog tima koji je sproveo ovo istraživanje je bio Džejms Han, astrofizičar specijalizovan za astrobiologiju. On je istakao da je riječ o izuzetno važnom otkriću, koje će imati veliki uticaj na astrobiologiju uopšte.

“Ukoliko hemijske supstance koje mijenjaju moždane funkcije, što rezultuje promjenama u percepciji, raspoloženju i stanju svijesti kod ljudi, potiču iz svemira, kakvu ulogu uticaji iz kosmosa imaju na ljudsku vrstu”, zapitao se astrobiolog.

Ovo nije prvi put da se tetraidrokanabinol pronalazi na uzorku tijela koje je na Zemljino tlo palo iz svemira.

Stručnjaci Univerziteta u Meksiku su 2009. godine, takođe na djeliću jednog meteorita, uočili THC, ali su njihovi nalazi odbačeni kao “kontroverzno otkriće”. Inače, THC je glavni sastojak marihuane i upravo je on taj koji pruža karakteristično stanje u koje uživaoci ove biljke zapadaju.