SBB Zenica o Fuadu Kasumoviću i prekinutoj 26. sjednici Gradskog vijeća Zenice

Objavljeno prije 10 mjeseci

U povodu nemilih događaja sa 26. sjednice Gradskog vijeća Zenica koje je građanima Zenice izazvao vremenom pregaženi bivši SDA kadar Fuad Kasumović, želimo reći nekoliko stvari bez prevelikih političkih zapleta.

1. Svi projekti od interasa za grad Zenicu za koje je na ranijim sjednicama GV glasao SBB su neupitni i odvijaju se svojom predviđenom dinamikom. Tu prvenstveno mislimo na reprogram duga za naš NK “Čelik”, ali isto tako i na sve projekte koje finansira Kantonalna Vlada (škola u Tetovu, obnova Kantonalne bolnice itd). Ovo stoga što se Gradsko vijeće davno jednoglasno izjasnilo da se reprogram za NK “Čelik” podrži. Ali poznato je da je istrošeni Kasumović otezao sa isplatama zbog čega su protestvovali i navijači te ga prisilili da uplati prvu ratu za reprogram. Dalje nije do Gradskog vijeća nego do ovog vremešnog političara koji izigrava gradonačelnika.

2. Predloženim izmjenama budžeta Kasumović je pokušao pokriti svoje ranije nezakonite odluke preusmjeravanja novca u 2018. godini, a za koje nije imao pokriće u odlukama Gradskog vijeća.
I sto je najvažnije kriminogeno je pokušao podvaliti gradskim vijećnicima da bez usvajanja Izvještaja o izvršenju budžeta za njegovo ranije krčmljenje gradskog novca, usvoje novi rebalans budžeta. Nadamo se da će nadležni organi istražiti ove kriminogene aktivnosti g. Kasumovića.

3. Uvažavajući njegove godine i istrošenost u 25-godišnjem radu za SDA, ipak nam nije jasno zašto ne naplaćuje 7,5 miliona KM komunalnih taksi za 2017. i 2018. godinu, od kladionica, ili ipak ima neki dogovor sa njima? Direktor Poreske uprave Zenica jasno je izjavio da te komunalne takse za 2017. i 2018. godinu grad Zenica neće naplatiti. Pitamo ga javno u ime građana Zenice kako će objasniti manjak prihoda u gradski budžet od 7,5 miliona KM nastalih njegovim neustavnim i nezakonitim djelovanjem?

4. Jasno nam je da je 2016. godine vremešni Kasumović bio u SDA, ali nije u redu da se hvali naplatama komunalnih taksi iz 2016. godine jer tada nije ni bio načelnik niti su te takse za 2016. godinu bile sporne. Iz toga razloga su i naplaćene, a umješnost za to pripada rahmetli Husejinu Smajloviću čijim se uspjesima i danas bestidno kiti vremenom pregaženi Kasumović.

5. Vlada FBiH kao vlasnik Lutrije BiH najavila je pokretanje odštetnog zahtjeva za propuštenu dobit Lutrije BiH jer su zbog prijedloga odluke o komunalnim taksama koji je forsirao neupućeni Kasumović zatvorili sve poslovnice 31.12.2016. godine i od tada je 26 ljudi bez posla, a 10 poslovnica zatvoreno, sa odgovarajućom nenaplaćenom pripadajućom dobiti za skoro 2 godine, koju će utvrditi sud.
Kako je vremešni i pravno neuki Kasumović tvrdio na Gradskom vijeću da je “on sve provjerio na Ustavnom sudu i da je njegov prijedlog u redu” SBB će na narednoj sjednici Gradskog vijeća predložiti da svu štetu koja će zadesiti Zenicu povodom neustavne odluke o komunalnim taksama (Lutrija BiH, notari, telekom operateri, banke……snosi Fuad Kasumović svojom imovinom).
Obzirom da mu je Gradsko vijeće odobrilo regulacioni plan u kome malinjak njegove supruge može otkupiti budžetskim parama grada Zenice, bit će dovoljno da taj malinjak prepiše gradu Zenici kako bi namirili štetu nastalu zbog njegovih ublehaških odluka.

Istrošeni Kasumović pažnju privlači samo izazivanjem skandala, vrijeđanjem na nacionalnoj i vjerskoj osnovi (Hrvata, Jevreja, Roma…). Uostalom ovaj vremenom pregaženi i isluženi kadar javno je prije nekoliko dana nazvao SBB mafijaškom strankom, iako je njegova supruga Mersija Kasumović bila član SBB od osnivanja sve do momenta izbacivanja iz SBB 20.6.2018.. Dakle, ako je vremešni i zaboravni Kasumović svoju suprugu u stanju nazivati dijelom mafijaške stranke šta onda mogu očekivati obični građani Zenice i druge političke stranke?

Uostalom Fuad Kasumović, isluženi i istrošeni SDA kadar koji je u političkom nestajanju, javno se hvalio da protiv njega tužilaštva vode 30-tak istraga. Tako da ne moramo brinuti za njegove skorašnje penzionerske dane. S obzirom na razmjere nepoštivanja zakona i Ustava koje je ispoljio, njih će vjerovatno provesti o trošku države koju godinama bestidno harači sa uhljeb pozicija koje mu je velikodušno davala njegova bivša stranka.

Gradski odbor SBB BiH Zenica