SDA uputila svoj Prijedlog Izbornog zakona

Objavljeno prije 1 godina

Prijedlog Izbornog zakona BiH u parlamentarnu proceduru uputili su poslanici SDA u Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, Amir Fazlić, Šemsudin Mehmedović, Asim Sarajlić, Nermina Kapetanović, Safer Demirović i Hazim Rančić.

Između ostalog ovaj prijedlog sačinjen je na način da je predloženo da se u Izbornom zakonu BiH izmijeni član 10.12, tako da se za svaki kanton broj stanovnika iz konstitutivnog naroda i iz reda ostalih dijeli brojevima 1, 3, 5, 7 i tako dalje, sve dok je to potrebno za raspodjelu.

Brojevi koji se dobiju kao rezultat ovih dijeljenja predstavljaju količnike svakog konstitutivnog naroda i ostalih u svakom kantonu. Svi količnici konstitutivnih naroda redaju se zasebno po veličini tako što se najveći količnik svakog konstitutivnog naroda stavlja na prvo mjesto. Svakom konstitutivnom narodu daje se jedno mjesto u svakom kantonu koji ima najmanje jednog takvog poslanika u svom zakonodavnom tijelu. Preostala mjesta se daju konstitutivnim narodima i ostalim, jedno po jedno, od najvećeg prema najmanjem prema preostalim količnicima na listi – stoji u Prijedlogu zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Kada je riječ o izmjenama koje se odnose na Grad Mostar SDA predlaže da se Gradsko vijeće sastoji od 35 vijećnika koji se biraju u izbornim jedinicama na način: četiri vijećnika iz Izborne jedinice 1, osam vijećnika iz Izborne jedinice 2, po tri vijećnika iz Izbornih jedinica 3 i 4, deset vijećnika iz Izborne jedinice 5, šest vijećnika iz Izborne jedinice 6 i jedan vijećnik iz Izborne jedinice 7.

Podsjećamo, u proceduri je i prijedlog HDZ-a, ali za razliku od SDA HDZ svoj prijedlog je uputio u hitnoj proceduri. Upravo iz razloga što će SDA-ov prijedlog proći komisijske faze SDA poslanici vjeruju u mogućnost usvajanja njihovog prijedloga.