Separatisti u Kataloniji na izborima dobili ubjedljivu većinu

Objavljeno prije 12 mjeseci

Stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije ponovo su osvojile većinu u parlamentu i imaće 70 od 135 poslaničkih mjesta. Vrijeme je da se razgovara, poručuju iz Narodne stranke premijera Španije Marijana Rahoja.

Ovo je pobjeda „Katalonske republike” nad španskom državom, poručio je bivši predsjednik katalonske Vlade Karles Pudždemon nakon što je objavljeno da su na vanrednim regionalnim izborima separatističke partije, prema podacima sa 99,89 odsto biračkih mjesta, uspjele da osvoje 70 od 135 mjesta u parlamentu. Od toga je Pudždemonova stranka „Zajedno za Kataloniju”, osvojila većinu, odnosno 34 mjesta, javlja Rojters. Slijede Republikanska ljevica sa 32 i Kandidatura narodnog jedinstva sa četiri mjesta.

Inače, u Kataloniji je zabilježena rekordna izlaznost na glasanje – oko 82 odsto. Incidenti tokom izbora nisu zabilježeni.

„Vrijeme je da se razgovara”

Pojedinačno najviše poslaničkih mjesta (37) imaće Unionistička stranka Građani, ali ona u bloku sa partijama koje se zalažu za ostanak unutar Španije neće imati većinu. Liderka te stranke Ines Arimadas rekla je za BBC da će probati da formiraju koaliciju, iako znaju da će to biti teško.

Veliki poraz na ovim izborima doživjela je Narodna stranka premijera Marijana Rahoja, koja je osvojila samo tri poslanička mjesta, za razliku od 2015. godine kada je imala 11 mjesta. „Poruka izbora jeste da je vrijeme da se razgovara”, rekao je portparol Narodne stranke poslije objavljivanja rezultata.

„Šamar u lice” Rahoju

Bivši katalonski lider Karles Pudžemon poručio je iz Brisela da apsolutna većina koju su osvojili separatisti na regionalnim izborima predstavlja pobjedu „Katalonske republike” nad španskom državom. On je dodao i to da Evropska unija mora uzeti u obzir da rješenje koje nameće Madrid ne funkcioniše, kao i da je premijer Španije Marijano Rahoj dobio „šamar u lice”.

Od kada katalonska vlada raspuštena, Pudždemon i četiri bivša ministra borave u Belgiji, a za svom petoricom izdati su nalozi za hapšenje pod optužbom za pobunu i zloupotrebu fondova. Španija je, kasnije, povukla međunarodni nalog za njihovo hapšenje, a Pudždeamon je kampanju za izbore vodio iz Brisela.