1.1 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Šest vrsta hrane koju trebate često jesti ako želite imati što jači imunitet

    Šest vrsta hrane koju trebate često jesti ako želite imati što jači imunitet

    Izgradnja snažnog imunološkog sustava važna je za očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti. Briga o sebi u obliku prehrane, tjelovježbe i slično najbolji je način kako uspješno možete izbjeći bolest i podržati imunološko zdravlje. Naravno, konzumiranje određenih vrsta namirnica ne garantira da nećete biti prehlađeni ili dobiti gripu, ali se smanjuje rizik.

    - Reklama -

    Zdrava, uravnotežena prehrana bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima pomaže održati imunološki sustav čvrstim. Cilj je opskrbiti tijelo esencijalnim nutrijentima kako bi ostalo zdravo, spriječilo bolesti i funkcioniralo na najbolji mogući način, piše Eating Well.

    Dijetetičarka Sarah Schlichter ističe da “određeni nutrijenti aktiviraju imunološke funkcije i procese u tijelu, čineći ih učinkovitijima. Primjerice, vitamin C potiče stvaranje antitijela za borbu protiv bolesti, dok vitamin A održava tkiva i kožu zdravima, pružajući zaštitu od infekcija.”

    - Reklama -

    S njom se slaže i dijetetičarka Trista Best koja pojašnjava da “dijeta bogata nutrijentima koji podržavaju imunitet omogućuje tijelu da se učinkovito nosi s dnevnim stresorima i potencijalnim infekcijama.” Ove dijetetičarke za Eating Well izdvojile su šest najboljih vrsta hrane koje možete jesti za podržavanje i jačanje imuniteta.

    Citrusi

    Citrusno voće, poput naranči, limuna i grejpa, izvrstan je izvor vitamina C, antioksidansa koji podržava proizvodnju imunoloških stanica i štiti stanice od oksidativnog stresa.

    “Vitamin C ključan je za funkciju imuniteta, posebno za proizvodnju i održavanje imunoloških stanica poput limfocita i fagocita”, tvrdi Best. Dodaje da citrusi sadrže “flavonoide koji djeluju kao antioksidansi i pomažu u borbi protiv štete uzrokovane slobodnim radikalima”.

    Jogurt

    Jogurt je bogat probioticima, korisnim bakterijama koje podržavaju zdravlje crijeva. Budući da se 70 do 80 posto imunoloških stanica nalazi u crijevima, održavanje zdravog mikrobioma crijeva ključno je za funkciju imuniteta.

    “Probiotici u jogurtu povećavaju raznolikost ‘dobrih’ bakterija u vašim crijevima, stvarajući jaču obranu protiv patogena”, ističe Schlichter. Savjetuje da za maksimalnu podršku imunitetu odaberete jogurt s oznakom “žive i aktivne kulture” te konzumirate obične, nezaslađene varijante.

    Češnjak

    Češnjak je poznat po antimikrobnim i protuupalnim svojstvima. Sadrži alicin, spoj sa sumporom koji, prema istraživanjima, može pružiti podršku imunitetu, piše Eating Well.

    Best objašnjava da češnjak “sadrži spojeve poput alicina koji mogu smanjiti ozbiljnost i trajanje bolesti. Također, podržava prirodne procese detoksikacije u tijelu, što neizravno jača imunitet”.

    Slatki krumpir (batat)

    Slatki krumpir je bogat beta-karotenom, prekursorom vitamina A koji je ključan za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava.

    “Vitamin A održava tkiva i kožu zdravima, što su kritične barijere protiv infekcija. Srednje velik batat nudi više od preporučene dnevne vrijednosti vitamina A, uz vlakna, kalij i vitamin C, što ga čini hranjivim izborom za podršku imunitetu”, objašnjava Schlichter.

    Zeleno lisnato povrće

    Zeleno lisnato povrće, poput špinata, kelja i blitve, pravo je bogatstvo nutrijenata jer sadrži vitamine A, C i E koji podržavaju zdravlje imuniteta, piše Eating Well.

    Best tvrdi da “zeleno lisnato povrće sadrži folate, nutrijent koji podržava proizvodnju stanica, uključujući imunološke, te održava obrambeni sustav jakim. Antioksidansi u lisnatom povrću štite stanice od oksidativnog stresa, dok vitamin A promiče zdravlje kože, prve linije obrane protiv patogena.”

    Bademi

    Bademi su bogati vitaminom E, antioksidansom koji podržava imunološku funkciju, štiteći stanične membrane od oksidativnog stresa.

    “Vitamin E ne dobiva jednaku pozornost kao vitamin C, ali je ključan za zaštitu imunoloških stanica od oštećenja”, navodi Schlichter. Ovi orašasti plodovi također sadrže zdrave masti koje poboljšavaju apsorpciju vitamina topljivih u mastima, uključujući vitamine A i E.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Izgradnja snažnog imunološkog sustava važna je za očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti. Briga o sebi u obliku prehrane, tjelovježbe i slično najbolji je način kako uspješno možete izbjeći bolest i podržati imunološko zdravlje. Naravno, konzumiranje određenih vrsta namirnica ne garantira da nećete biti prehlađeni ili dobiti gripu, ali se smanjuje rizik.

    - Reklama -

    Zdrava, uravnotežena prehrana bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima pomaže održati imunološki sustav čvrstim. Cilj je opskrbiti tijelo esencijalnim nutrijentima kako bi ostalo zdravo, spriječilo bolesti i funkcioniralo na najbolji mogući način, piše Eating Well.

    Dijetetičarka Sarah Schlichter ističe da “određeni nutrijenti aktiviraju imunološke funkcije i procese u tijelu, čineći ih učinkovitijima. Primjerice, vitamin C potiče stvaranje antitijela za borbu protiv bolesti, dok vitamin A održava tkiva i kožu zdravima, pružajući zaštitu od infekcija.”

    - Reklama -

    S njom se slaže i dijetetičarka Trista Best koja pojašnjava da “dijeta bogata nutrijentima koji podržavaju imunitet omogućuje tijelu da se učinkovito nosi s dnevnim stresorima i potencijalnim infekcijama.” Ove dijetetičarke za Eating Well izdvojile su šest najboljih vrsta hrane koje možete jesti za podržavanje i jačanje imuniteta.

    Citrusi

    Citrusno voće, poput naranči, limuna i grejpa, izvrstan je izvor vitamina C, antioksidansa koji podržava proizvodnju imunoloških stanica i štiti stanice od oksidativnog stresa.

    “Vitamin C ključan je za funkciju imuniteta, posebno za proizvodnju i održavanje imunoloških stanica poput limfocita i fagocita”, tvrdi Best. Dodaje da citrusi sadrže “flavonoide koji djeluju kao antioksidansi i pomažu u borbi protiv štete uzrokovane slobodnim radikalima”.

    Jogurt

    Jogurt je bogat probioticima, korisnim bakterijama koje podržavaju zdravlje crijeva. Budući da se 70 do 80 posto imunoloških stanica nalazi u crijevima, održavanje zdravog mikrobioma crijeva ključno je za funkciju imuniteta.

    “Probiotici u jogurtu povećavaju raznolikost ‘dobrih’ bakterija u vašim crijevima, stvarajući jaču obranu protiv patogena”, ističe Schlichter. Savjetuje da za maksimalnu podršku imunitetu odaberete jogurt s oznakom “žive i aktivne kulture” te konzumirate obične, nezaslađene varijante.

    Češnjak

    Češnjak je poznat po antimikrobnim i protuupalnim svojstvima. Sadrži alicin, spoj sa sumporom koji, prema istraživanjima, može pružiti podršku imunitetu, piše Eating Well.

    Best objašnjava da češnjak “sadrži spojeve poput alicina koji mogu smanjiti ozbiljnost i trajanje bolesti. Također, podržava prirodne procese detoksikacije u tijelu, što neizravno jača imunitet”.

    Slatki krumpir (batat)

    Slatki krumpir je bogat beta-karotenom, prekursorom vitamina A koji je ključan za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava.

    “Vitamin A održava tkiva i kožu zdravima, što su kritične barijere protiv infekcija. Srednje velik batat nudi više od preporučene dnevne vrijednosti vitamina A, uz vlakna, kalij i vitamin C, što ga čini hranjivim izborom za podršku imunitetu”, objašnjava Schlichter.

    Zeleno lisnato povrće

    Zeleno lisnato povrće, poput špinata, kelja i blitve, pravo je bogatstvo nutrijenata jer sadrži vitamine A, C i E koji podržavaju zdravlje imuniteta, piše Eating Well.

    Best tvrdi da “zeleno lisnato povrće sadrži folate, nutrijent koji podržava proizvodnju stanica, uključujući imunološke, te održava obrambeni sustav jakim. Antioksidansi u lisnatom povrću štite stanice od oksidativnog stresa, dok vitamin A promiče zdravlje kože, prve linije obrane protiv patogena.”

    Bademi

    Bademi su bogati vitaminom E, antioksidansom koji podržava imunološku funkciju, štiteći stanične membrane od oksidativnog stresa.

    “Vitamin E ne dobiva jednaku pozornost kao vitamin C, ali je ključan za zaštitu imunoloških stanica od oštećenja”, navodi Schlichter. Ovi orašasti plodovi također sadrže zdrave masti koje poboljšavaju apsorpciju vitamina topljivih u mastima, uključujući vitamine A i E.

    Zenica
    scattered clouds
    1.1 ° C
    1.1 °
    1.1 °
    92 %
    1.4kmh
    47 %
    pet
    8 °
    sub
    6 °
    ned
    7 °
    pon
    4 °
    uto
    4 °