Sinčić: Kad postanem premijer, izvest ću Hrvatsku iz NATO-a i EU

Objavljeno prije 12 mjeseci

Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik stranke Živi zid koja je po posljednjim anketama treća najpopularnija stranka u Hrvatskoj s podrškom od 12,4 posto birača u budućnosti sebe vidi kao premijera, a ne isključuje ponovnu kandidaturu na predsjedničkim izborima.

Sinčić očekuje daljnji rast rejtinga i to na uštrb svih stranaka.

– Mi očekujemo da će sa svih strana, iz svih bazena i od svih političkih opcija i oni neodlučni pogotovo, dati glas nama jer smo mi garancija za prave promjene u ovoj zemlji – kazao je Sinčić u Dnevniku Nove TV.

Odbacio je svaku mogućnost koaliranja s HDZ-om i SDP-om. Živi zid želi biti dio vlasti ali su, kaže Sinčić, sve uvjereniji da vlast moraju sami osvojiti.

– Je li to moguće? Polako. Na današnji dan prije tri godine bili su predsjednički izbori i objavljeni su rezultati. Ko je prije tri godine mogao reći da će Sinčić osvojiti 16,5 posto glasova? Niko. Prema tome, mi smo već napravili nemoguće i napravit ćemo opet – ističe Sinčić.

Nada se da će se pojaviti neka treća stranka koja do sada nije participirala u vlasti s kojom bi mogli koalirati.

– Bit politike je mijenjati, međutim koalicijom sa SDP-om ne može se ništa promijeniti….S HDZ-om također. Je li Most uspio išta provesti od svoje politike? Neke sitne mrvice. Je su li to reforme koje trebaju Hrvatskoj? Nisu. Nama trebaju krupne promjene, ne mrvice. Živi zid traži krupne promjene – naglasio je Sinčić.

Jedna od krupnijih odluka bio bi izlazak iz NATO saveza te referendum za izlazak Hrvatske iz Evropske unije.

– Evropska unija je u ogromnim problemima. Imamo cijeli niz euroskeptičnih pokreta, od Češke, Francuske, Britanija izlazi. Njezina budućnost je vrlo upitna. To smo govorili i 2011. godine – smatra on.

Na pitanje koja bi to bila najveća politička promjena koju bi napravili da dođete na vlast, Sinčić kaže: reforma pravosuđa.

– U takvoj vladi, kada do nje dođe, sebe vidim kao predsjednika Vlade. Predsjednički izbori su još daleko. Ako to bude najbolje za naše birače i za razvoj Hrvatske ja ću se opet kandidirati. Ako smatramo da je neko drugi bolji kandidat, onda će biti taj drugi. Ovog časa mogu samo reći da ćemo svog kandidata svakako imati – kazao je i zaključio je da bi taj kandidat mogao biti upravo on.