Sindikat profesionalnih fudbalera BiH o Sporazumu FIFA i FIFPro

Objavljeno prije 11 mjeseci

Na zvaničnoj stranici Sindikata profesionalnih fudbalera BiH, ali i u ostalim medijima, prezentovana je informacija o potpisivanju Sporazuma između FIFA i FIFPro-a koji se odnosi na drastične izmjene pravila u korist igrača.

Podsjećanja i pojašnjenja radi, iz ovog sindikata napominju:

FIFA i FIFPro su zaključili šestogodišnji ugovor o saradnji za jačanje odnosa između ove dvije organizacije koji bi trebao da garantuje poboljšanje upravljanja profesionalnim fudbalom širom svijeta.

Nova će pravila pojednostaviti rješavanja sporova između igrača i klubova, naročito u onom dijelu za donošenje odluka u slučajevima kašnjenja isplate primanja. Promjene će također uvesti novu odredbu kako bi se izbjeglo zlostavljanje bilo koje strane, kao što je primjer prisile igrača da treniraju sami i izdvojeni od ostatka momčadi uz izostanak profesionalnih uvjeta potrebnih za rad i treniranje.

Transfer sistem igrača bit će dodatno poboljšan.

Stavljen je naglasak i na zdravlje i sigurnost igrača, posebno u odnosu na međunarodni kalendar utakmica o čemu se još dodatno razgovarati sa svim zainteresiranim stranama.

Takođe treba naglasiti da su FIFA i FIFPro posvećeni poštivanju međunarodno priznatih ljudskih prava, uključujući i one koji se odnose na profesionalni fudbal, ali i prema isticanju jednakosti i interesa igračica, razvoju profesionalnog ženskog fudbala i općenito žena u fudbalu.

Kao posljedica ovih obaveza i implementacije sklopljenog sporazuma, FIFPro će povući prigovor protiv FIFA-e koji je podnesen Evropskoj komisiji u septembru 2015. godine.

Članovi FIFPro će na uvid dobiti Sporazum na Generalnoj skupštini FIFPro koja će se održati u Kairu od 4.-7.decembra 2017.godine, a kojoj će prisustvovati i Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH.

Obradovani ovom informacijom želimo istaći i činjenicu da smo u svakom slučaju pokušali poboljšati status igrača konkretnim pravnim radnjama i aktivnostima u slučajevima kršenja njihovih prava ali i upućivanjem prijedloga N/FS BiH za izmjenama i dopunama Pravilnika o registraciji, statusu i transferu igrača (član 75.Pravilnika o Verifikaciji ugovora i Aneksa ugovora, te članovi 138.i 139.Pravilnika o postupanju pri rješavanju sporova koji nastaju u vezi sa ugovorima).

Apsolutno smo sigurni da potpisani Sporazum FIFA i FIFPro-a predstavlja vjetar u leđa zdravim snagama u fudbalu te da će usaglašavanje Pravilnika N/FS BiH sa FIFA Pravilnicima biti blagovremeno implementirano.

S tim u vezi pozivamo odgovorne u N/FS BiH da uvaže Sindikat profesionalnih fudbalera BiH kao ravnopravnog partnera u ovom, prije svega socijalnom dijalogu.
Takođe, pozivamo odgovorne i na dosljedno poštivanje važećih normi i ustaljene prakse u primjeni, konkretno Disciplinskog pravilnika N/FS BiH.

Ovaj poziv je opreza radi jer postoji indicija da će vrlo skoro Disciplinska komisija samu sebe pobijati, suspendovati vlastite pravosnažne, i u Službenom glasniku NS/FS BiH objavljene, Odluke.

Iskreno se nadamo da su naše indicije bez osnova te da će fudbaleri/nogometaši imati potpunu pravnu zaštitu tijela i organa NS/FS BiH bez obzira jesu li angažovani u Banja Luci, Zenici ili Vitezu ili bilo kojem drugom gradu Bosne i Hercegovine.