Sindikat u Zenici: Povećati plate svim uposlenim u zdravstvu, a ne samo ljekarima

Objavljeno prije 1 godina

Predsjednik Bolničke organizacije Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu doc. dr. sci. Ermin Čehić kaže da podržava povećanje plaća ljekarima u tom kantonu, ali da povećanje mora ići sinhronizirano za sve uposlene u zdravstvu, a ne samo ljekarima.

Dr. Čehić je rekao da razumije poziciju premijera ZDK Miralema Galijaševića, koji se našao „u ulozi majke, od koje bi bilo neumjesno tražiti da se odlučiti koje od svoje dvoje djece želi podržati, a koje odbaciti“.

Samostalni sindikat doktora medicine i stomatologije Zeničko-dobojskog kantona traži povećanje plaća za oko 750 ljekara, koliko ih ima na području tog kantona. Predsjednik Sindikata dr. Haris Husremović rekao je za agenciju Patria da Sindikat traži povećanje plaća samo za ljekare, dok se to ne odnosi na ostale radnike.

Dr. Husremović smatra da je posve normalno dodatno povećati razliku u plati između, kako je rekao, „ljekara koji se specijalizira godinama, i medicinske sestre čije je zanimanje ipak manje odgovorno“.

„Nosioci zdravstva su ljekari, i zbog toga trebaju biti adekvatno i plaćeni“, rekao je dr. Husremović.

Iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu odbacuju dvostruke aršine prema zdravstvenim radnicima. Kažu da su nosioci zdravstva „medicinski timovi, a ne samo ljekari“, te iz tog razloga nije moguće praviti prevelik jaz između njih. Iz tog sindikata su već ranije postigli dogovor s menadžmentom Kantonalne bolnice u Zenici koji je prihvatio njihov zahtjev da plate uposlenim u Zeničkoj bolnici obračunavaju po koeficijentima koji su vrijedili prije donošenja novog Pravilnika o radu početkom ove godine, kada su plate u zdravstvu ZDK smanjene.

Više od 1.300 radnika Kantonalne bolnice bili su najavili štrajk zbog, kako su naveli, katastrofalnih uslova u kojima rade ali i smanjenja plata nakon što je u maju ove godine na snagu stupio novi Pravilnik o radu.

U pregovorima Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Kantonalne bolnice u Zenici i menadžmenta te bolnice tokom oktobra ove godine postignut je dogovor da se plate vrate na prethodno stanje za sve uposlene u zdravstvu. Ljekari sada traže dodatna povećanja plata samo za njih.