22.9 C
Zenica
Srijeda, Juni 26, 2019

Ukupno podjela

SIPA podnijela izvještaj o krivičnim djelima u Bosnalijeku

SIPA podnijela izvještaj o krivičnim djelima u Bosnalijeku

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su u okviru predmeta „Bosnalijek“, Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijeli Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima, protiv pet fizičkih lica, jednog državljanina BiH i četiri strana državljana, kao i dva strana pravna lica.

Kako je saopćeno iz SIPA-e, u izvještaju se navodi postojanje osnova sumnje da su spomenuta lica počinila krivična djela „Organizovani kriminal“ iz člana 250. KZ BiH, u vezi sa krivičnim djelima „Zloupotreba položaja ili ovlasti“ iz člana 383. KZ FBiH i „Pranje novca“ iz člana 209. KZ BiH.

Naime, istragom je utvrđeno da su navedena lica u toku 2016. i 2017. godine, postupajući suprotno poslovnim interesima kompanije Bosnalijek DD Sarajevo, ustupili potraživanja od dva strana pravna lica, koja su uredno izvršavala svoje obaveze, takođe stranom pravnom licu, koje je zadržalo za sebe najmanje 3.600.000 KM, a što je omogućeno zaključivanjem ugovora o ustupanju potraživanja i prikriveno obavljanjem transakcija između više evropskih zemalja.

U istom periodu, navedena lica su sredstva Bosnalijeka u višemilionskom iznosu iskoristili za kupovinu dionica Bosnalijeka, što su prikrili obavljanjem transakcija između računa pravnih lica iz ukupno šest zemalja, saopćeno je.

Zenica
few clouds
22.9 ° C
23 °
22.8 °
78 %
1kmh
20 %
sri
28 °
čet
29 °
pet
22 °
sub
22 °
ned
24 °

Posljednje objavljeno