SIPA uhapsila bivše pripadnike TO i Armije BiH zbog ratnog zločina

Objavljeno prije 12 mjeseci
Foto: Arhiv

Po nalogu Tužilaštva BiH lišeno je slobode 6 osumnjičenih za ratni zločin u Čemernom kod Ilijaša 1992. godine. Radi se o nekadašnjim pripadnicima TO i Armije RBiH, osumnjičenim za ratni zločin nad najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti na području Ilijaša, 10.06.1992. godine.

Po nalogu Tužilaštva BiH policijski djelatnici SIPA-e, na području Ilijaša i Kaknja, locirali su, identificirali i lišili slobode osumnjičene: Turudić Teufika, rođenog 1960. godine u Kaknju, Bešlija Mirsada, rođenog 1964. godine u Ilijašu, Bešlija Nusreta, rođenog 1962. godine u Ilijašu, Bešlija Mirzeta, rođenog 1968. godine u Sarajevu, Spahić Hamdiju, rođenog 1960. godine u Ilijašu, Sikira Senada, rođenog 1959. godine u Kaknju.

– Ovi osumnjičeni su pod istragom, da su u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura TO i Armije RBiH iz Kaknja, Ilijaša i Breze, dana 10.06.1992. godine, sudjelovali u napadu na selo Čemerno, općina Ilijaš, nastanjeno stanovništvom srpske nacionalnosti.

Tokom napada počinjen je ratni zločin u kojem je ubijeno oko 30 osoba srpske nacionalnosti, oba spola, među kojima je najmlađa žrtva imala 16 a najstarija više od 80 godina, a među kojima je bilo i oko 10 žena. Zločin u Čemernom, predstavlja jedan od najtežih zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Ilijaša i okoline.

Osumnjičeni se terete za kaznena djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, organiziranje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje kaznenih djela ratnih zločina, protupravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja, povrede zakona ili običaja rata.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti privedeni postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene, te nakon toga donijeti odluku o prijedlozima za mjere pritvora, mjere zabrane i ostalim aktivnostima u skladu sa zakonom.