Slobode lišeno lice koje je aktiviralo ručnu bombu u Visokom

Objavljeno prije 2 godine

Danas, u 13,50 sati, dežurna služba Policijske stanice Visoko je obavještena da je u mjestu Buzić Mahala, aktivirana eksplozivna naprava usljed čega su tri lica zadobila povrede. Kako je potvrđeno, povrijeđena lica su prevezena u Dom zdravlja Visoko radi ukazivanja ljekarske pomoći a izvršilac ovog krivičnog djela se vozilom udaljio u nepoznatom pravcu.

Odmah nakon zaprimljene dojave, na pronalasku izvršioca su angažovane sve raspoložive snage Policijske stanice Visoko, koje su brzom i efikasnom reakcijom u 14,20 sati, locirale i stavile pod kontrolu lice Š.F., rođeno 1977. godine, iz Visokog, koje se sumnjiči za izvršenje ovog krivičnog djela. U naznačene aktivnosti su uključena i dva tima Specijalne policijske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Još uvijek nemamo potvrđen stepen povreda kod povrijeđenih lica, koja su nakon ukazivanja ljekarske pomoći u Visokom prevezena u Kantonalnu bolnicu Zenica.
U toku su uviđajne radnje koje poduzimaju službenici Sektora kriminalističke policije, kojim rukovodi dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Prema prvim preliminarnim informacijama, u ovom slučaju radi se o aktiviranju ručne bombe od strane lica Š.F., koje se u navedeno vrijeme kretalo svojim vozilom u mjestu Buzić Mahala. U trenutku mimoilaženja sa tri lica koja su se kretala pješice, lice Š.F. je aktiviralo i kroz prozor vozila, izbacilo ručnu bombu, u pravcu lica, nakon čega se udaljilo sa lica mjesta. Tom prilikom povrede su zadobila lica: O.N., O.B. i H.S., sva lica iz Visokog.

Uviđajna ekipa i operativni timovi nastavljaju sa vršenjem uviđajnih radnji, te drugih mjera naloženih od strane dežurnog tužioca, u cilju dokumentovanja krivičnog djela i utvrđivanja svih bitnih činjenica i okolnosti pod kojim je došlo do povređivanja lica. Paralelno sa uviđajnim radnjama vrši se pretres kuće u kojoj živi osumnjičeni Š.F., kao i pretres spornog putničkog vozila, koje je navedeni koristio prilikom izvršenja ovog krivičnog djela. Nakon lišenja slobode i stavljanja pod kontrolu, lice Š.F. je sprovedeno u službene policijske prostorije, gdje će nad istim biti zavedena kriminalistička obrada.