Ukupno podjela

Smanjen broj migranata i tražilaca azila u BiH

Smanjen broj migranata i tražilaca azila u BiH

Situacija osoba koje zatraže azil u Bosni i Hercegovini i njihovo zbrinjavanje bila je tema današnjeg sastanka ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i regionalne predstavnice UNHCR-a Anne-Christine Eriksson.

Veliki broj neregularnih migranata i izbjeglica posljednjih nekoliko mjeseci ušlo je u Bosnu i Hercegovinu, a nadležni organi u Bosni i Hercegovini (Granična policija BiH, Služba za poslove sa strancima i Sektor za azil Ministarstva sigurnosti BiH) poduzeli su sve mjere da drže pod kontrolom ove tokove.

Kako je istaknuto na današnjem sastanku, situacija se znatno popravila i u posljednje vrijeme je smanjen broj migranata i tražilaca azila. Ministar Mektić je upoznao Eriksson da kapaciteti u Azilantskom centru u Delijašu mogu da odgovore sadašnjim potrebama, ali da se razmišlja i o mogućnosti proširenja kapacitata na ovoj lokaciji.

Također, razgovarano je i o mogućnosti ubrzavanja administrativnih procedura kako bi se tražioci azila mogli što prije zbrinuti i dobiti adekvatnu pomoć i zaštitu.

IzvorNAP
Zenica
broken clouds
18 ° C
18 °
18 °
93 %
1kmh
75 %
pet
25 °
sub
27 °
ned
26 °
pon
25 °
uto
26 °

Posljednje objavljeno