15 C
Zenica
Ponedjeljak, Juni 17, 2019

Ukupno podjela

Smrt djece izazvana nepravilnim korištenjem autosjedišta

Smrt djece izazvana nepravilnim korištenjem autosjedišta

Zbog tragičanog gubitka kćerke neutješna majka Lisa Smit (Smith) odlučila je upozoriti druge roditelje na opasnost od spavanja u autosjedištima za djecu.

Njena tragedija počela je prije tri godine. Dana 10. juna 2015. primila je poziv koji joj je promijenio život. Njena 17-mjesečna djevojčica je zaspala u autosjedištu kod kuće gdje je čuvala dadilja i više se nije probudila.

To je bila naša predivna djevojčica. Savršena u svakom pogledu. Ali kada su nam prišli ljekari i rekli da joj mozak ne reagira, sve što sam mogla je okrenuti se i reći: ”Znam” – ispričala je Smit.

Istraga je pokazala da je uzrok smrti malene Mije bio položaj u kojem je bila u autosjedištu. Dok je spavala, blokiran joj je dišni put i nije mogla disati.

– Kad je autosjedište u automobilu, položeno je na 45 stepeni, što omogućava bebinoj glavi i vratu da su ispravno naslonjeni i ne blokira se dišni put – pojasnila je dr. Natali Azar.

Međutim, kada se autosjedište odloži na pod, djetetu glava pada prema naprijed i može se ugušiti.

Istraživanje kojim su sagledane povrede djece u dobi od dvije godine i mlađe, a koje su zadobijene u autosjedištima, pokazale su da je u 48 posto slučajeva uzrok smrti bila pozicijska asfiksija.

– Većina roditelja dobiva savjet da ne budi bebu dok spava, ali u situacijama kada se to dogodi u autosjedištu, odmah po napuštanju automobila biste dijete trebali prenijeti u krevetić – upozorila je dr. Azar.

Jednako tako, bebe i djecu u autosjedištima roditelji nikada ne smiju ostaviti bez nadzora.

– Roditelji smatraju da su autosjedišta dizajnirana za bebe pa ih nose u njima i kad se ne voze u automobilu. Stalno viđam sjedišta u kolicima u trgovinama, na podu u crkvi ili restoranima – kaže Smit i apelira na roditelje da to ne čine.

”Gubitak djeteta slama srce. Najgore je što smo našu tragediju mogli spriječiti. Bespotrebno smo izgubili kćerku, a to ne zaslužuje nijedna porodica”, kazala je Lisa.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu “Journal of Pediatric”, u četverogodišnjem razdoblju je 31 dijete umrlo tokom spavanja u autosjedištu. Još 16 mališana umrlo je spavajući u drugim pomagalima poput dječijih kolica.

IzvorAvaz.ba
Zenica
clear sky
15 ° C
15 °
15 °
87 %
1.5kmh
0 %
pon
20 °
uto
22 °
sri
25 °
čet
26 °
pet
26 °

Posljednje objavljeno