Snijeg donio probleme: Odroni, klizišta, poledica…

Objavljeno prije 11 mjeseci

Zbog novih sniježnih padavina sporije se saobraća u centralnim i istočnim krajevima naše zemlje. Posebnu pažnju skrećemo na dionice u višim predjelima, gdje je kolovoz zasniježen.

Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Rogatica, Sarajevo-Foča, Bugojno-Novi Travnik, Gornji Vakuf-Prozor i Olovo-Kladanj. Na ostalim putevima, kolovoz je pretežno mokar, kažu iz BIHAMK-a.

Niske temperature doprinose formiranju poledice, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Odroni zemlje ili kamenja učestali su na dionicama koje prolaze kroz usjeke. Vozače savjetujemo da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) još traje sanacija tunela Kalovita Brda, zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini.

Zbog aktiviranog klizišta na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka na lokalitetu Gornji Šeher, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila. Aktivna su klizišta i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača, gdje je također izmjenjen režim saobraćaja.