Stoltenberg žali zbog odluke o formiranju Vojske Kosova

Objavljeno prije 2 mjeseca

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da žali zbog odluke Skupštine Kosova da izglasa set zakona koji su omogućili transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga u Vojsku Kosova, uprkos upozorenjima i zabrinutosti koje je NATO izrazio tim povodom.

“Iako je u načelu tranzicija Kosovskih sigurnosnih snaga pitanje o kojem Kosovo treba odlučiti, mi smo jasno stavili do znanja da ovaj potez dolazi u pogrešno vrijeme. NATO podržava razvoj Kosovskih sigurnosnih snaga u okviru trenutnog mandata. S promjenom mandata, Sjevernoatlantsko vijeće će morati preispitati nivo angažiranja NATO-a s Kosovskim sigurnosnim snagama. Sve strane moraju osigurati da ova odluka, koja je donesena u pogrešno vrijeme, neće dodatno povećati napetosti u regiji. Svi politički akteri u regiji se moraju fokusirati na napredak u reformama i na dijalog. Razgovarao sam s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i s premijerom Kosova Ramushom Haradinajem i informirao sam ih o aktuelnoj diskusiji među članicama NATO-a”, rekao je Stoltenberg u intervjuu za Pobjedu, prenosi CdM.

On je naglasio da je važno zadržati smirenost i uzdržati se od bilo kakvih izjava ili akcija koje mogu dovesti do eskalacije.