Štrajk doktora medicine i stomatologije u ZDK se nastavlja (VIDEO)

Objavljeno prije 1 godina

Štrajk Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u Zeničko-dobojskom kantonu se nastavlja do daljnjeg.

I pored toga što su u štrajku protekle tri sedmice, iz Vlade ZDK i Ministarstva zdravstva još uvijek nije potpisan dogovoreni kolektivni ugovor.

Pacijenti, u ovoj borbi između doktora i političara, najviše trpe. Proteklih dana su se mnogi sugrađani javljali i našoj redakciji, obzirom da i pored što imaju redovno plaćeno zdravstveno osiguranje, ne mogu ostvariti svoje zakonsko pravo na liječenje ako nisu ‘hitan slučaj’. Postavlja se pitanje hoće li i ko će biti odgovoran za ovu situaciju? Podsjećamo, sindikat i predstavnici Vlade ZDK su sredinom septembra dogovorili uslove kolektivnog ugovora, a koji do danas nije potpisan.

A upravo danas su započeti pregovori Ministarstva zdravstva i drugog sindikata, Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenih u zdravstvu, povodom novog kolektivnog ugovora za 2018. godinu, i to baš u periodu kada sindikat doktora medicine i stomatologije štrajkuje.

Kako je istakao predsjednik granskog sindikata doktora medicine Kantonalne bolnice Zenica Meho Kovačević, u slučaju da se u narednih par dana ne potpiše dogovoreni kolektivni ugovor, očekivati je da će biti pooštrene mjere koje će ovaj sindikat provoditi u okviru štrajka, što podrazumijeva dodatne probleme sa kojima će se susresti pacijenti.

Video sa konferencije za medije pogledajte u nastavku.

Štrajk doktora medicine i stomatologije u ZDK se nastavlja

Konferencija za medije Sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK

Više na: https://www.zenit.ba/strajk-doktora-medicine-i-stomatologije-u-zdk-se-nastavlja-video/

Posted by RADIO ZENIT on Tuesday, November 21, 2017

.