Štrajk na japanski način: Vozači autobusa voze, ali ne naplaćaju karte

Objavljeno prije 11 mjeseci

Nezadovoljni poslovnom politikom kompanije, vozači prijevoznika ‘Ryobi’ u japanskom gradu Okayami odlučili su prosvjedovati nenaplaćivanjem karata putnicima. Automate za naplatu karata u busevima štrajkači su prekrili bijelim krpama u znak prosvjeda protiv odnosa vodstva ‘Ryobija’ prema potezima konkurentske tvrtke ‘Megurin’.

Kako navodi portal ‘Japan Today’, ‘Megurin’ je početkom travnja ponudio jeftinije cijene prijevoza na linijama koje vozi i ‘Ryobi’, dodajući kako su vozači upozorili poslovodstvo ‘Ryobija’ što će se dogoditi ako ne zaštite cijene prijevozničkih linija, ali nije bilo reakcije. Vozači ‘Ryobija’ su tražili garancije uprave da se rat cijenama neće odraziti na njihova radna mjesta.

“Vozači su se u svojoj akciji pozvali na ugroženu sigurnost svojih radnih mjesta. Da stvar bude gore po ‘Ryobi’, autobusi ‘Megurina’ izgledaju vrlo slično njihovima”, navodi portal.

Prema ‘Japan Todayu’, dobar dio javnosti podržao je akciju vozača jer su vozeći puno radno vrijeme uobičajenim linijama i rutama pokazali da žele raditi te da nije sporno njihovo radno vrijeme ili satnica, već su naprosto prestali obavljati, kako navodi ‘Japan Today’ dodatni posao naplate i kontrole karata.

Britanski ‘Guardian’, komentirajući neobičan štrajk u Okoyami’, podsjeća da je već bilo sličnih akcija u Australiji, u Sydneyu i Brisbaneu, kada su vozači onesposobljavanjem aparata za naplatu prosvjedovali protiv najave privatizacije prijevozničkog sektora.

U Brazilu je pokret ‘Movimento Passe Livre’, navodi ‘Guardian’, pozivao građane na besplatnu vožnju kako bi upozorio na socijalne nejednakosti koje donosi plaćanje gradskog prijevoza. Oni koji nemaju novca, upozorava ‘Movimento Passe Livre’, ne koriste gradski prijevoz što dovodi do njihove socijalne isključenosti.