Danas protest radnika Željezare Zenica ispred Gradske uprave Zenica

Objavljeno prije 1 godina
Foto: Arhiv

Jučer ujutru stotinjak radnika Željezara Zenica se okupio u holu direkcije ove kompanije zbog nagomilanih problema. Radnicima plaće nisu isplaćene od decembra prošle godine, staž nije uvezan 16 godina, a od prošle sedmice je isključena i struja, osim u direkciji zbog carinskog terminala.

“U odnosu na broj zaposlenih jutros se okupio mali broj radnika koji su prvi upućeni na privremeni prekid rada, a to su radne jedinice ishrana i građevinska operativa. Tražimo da se objave spiskovi drugih radnih jedinica radnika kojima je također prekinut rad”, izjavio je predsjednik sindikata Željezare Zenica Esad Skomorac, koji je pozvao i druge građane Zenice da pruže podršku radnicima ove kompanije u borbi za svoja prava.

Novo protestno okupljanje radnika je zakazano za utorak, 10. oktobra, u 13:30 sati ispred zgrade Gradske uprave prije održavanja sastanka koji je iniciran od strane gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem, direktorom Uprave za indirektno oporezivanje Mirom Džakulom, direktorom Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisom Ajdinovićem, generalnim direktorom JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo Bajazitom Jašarevićem, direktorom Željezare “Zenica” d.o.o. Zenica Safetom Berbićem i šefom Carinske ispostave Zenica.

Interesantno je da Kasumović na ovaj veoma bitan sastanak za Zenicu, Zeničko-dobojski kanton i FBiH nije pozvao premijera kantona Miralema Galijaševića, koji je bio i inicijator da se krajem prošle sedmice uključi struja za Carinski terminal u Zenici.

Podsjećamo, Vlada FBiH je stopostotni vlasnik ove kompanije u kojoj je bilo zaposleno skoro 400 radnika.

Više na: https://www.zenit.ba/sutra-protest-radnika-zeljezare-zenica-ispred-gradske-uprave-zenica/

Posted by RADIO ZENIT on 9. listopada 2017